Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Usain Bolt: Με αντίπαλο τον χρόνο



Όσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου βρίσκονται μια αναπνοή από την έναρξή τους τόσο το ολυμπιακό ιδεώδες αλλά και οι μεγάλες επιτυχίες κόντρα στα ανθρώπινα όρια έρχονται στη σκέψη μας. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ που κατάφερε πριν λίγα χρόνια να σπάσει το φράγμα των δέκα δευτερολέπτων στα 100 μέτρα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μπολτ αποτελεί τον πιο γρήγορο άνθρωπο στον κόσμο ενώ έχει στην κατοχή του τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008, καταφέρνοντας μάλιστα να κερδίσει το χρυσό όχι μόνο στα 100 αλλά και στα 200 μέτρα...



Ο Γιουσέιν Μπολτ γεννήθηκε στην Τζαμάικα στις 21 Αυγούστου του 1986 και από μικρός ασχολείτο με τον αθλητισμό. Όντας στο σχολείο έπαιζε τόσο στην ομάδα κρίκετ αλλά έτρεχε και στην ομάδα στίβου. Οι προπονητές του παρατήρησαν πολύ σύντομα την φυσική κλίση του στους αγώνες ταχύτητας και ο Μπολτ δεν άργησε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα σπριντ με προπονητή και μέντορα τον Pablo McNeil που στο παρελθόν ήταν και αυτός ολυμπιακός σπρίντερ.

Η εξέλιξή του ήταν κάτι περισσότερο από καλή καθώς από την ηλικία των 14 ετών ο νεαρός Μπολτ είχε στα πόδια του μοναδικές ταχύτητες εμπνέοντας όσους στήριζαν τους αγώνες σπριντ και αποκτώντας πολλούς θαυμαστές. Έτσι δεν ήταν καθόλου τυχαίο που το 2001 κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στο μεγαλύτερο σχολικό πρωταθλήματα της χρονιάς αλλά και το ασημένιο στην κούρσα των 200 μέτρων.

Λίγο αργότερα όντας 15 ετών ο Μπολτ πήρε την πρώτη του γεύση επιτυχίας σε διεθνές επίπεδο το 2002 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Κίνγκστον της Τζαμάικα όπου κέρδισε στα 200 μέτρα κάνοντάς τον, τον νεότερο χρυσό παγκόσμιο πρωταθλητή νέων όλων των εποχών.

Οι επιδόσεις του Μπολτ εντυπωσίασαν τον αθλητικό κόσμο με αποτέλεσμα να του απονεμηθεί το International of Athletics Foundation’s Rising Star Award εκείνη την χρονιά ενώ το παρατσούκλι ‘κεραυνός’ που του έδωσαν δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο τη δεδομένη στιγμή.

Στην καριέρα που ακολούθησε ο Μπολτ παρά έναν επίμονο τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε κατάφερε να επιλεχθεί στην Ολυμπιακή ομάδα της Τζαμάικας στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, αλλά δυστυχώς αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των 200 μέτρων καθώς ο τραυματισμός του επέμενε.


Το 2005, η αλλαγή στην αθλητική του τακτική ήταν γεγονός παίρνοντας την δύσκολη απόφαση να αλλάξει τον επί πολλά χρόνια προπονητή του Pablo McNeil με τον Glenn Mills και όπως φάνηκε η κίνησή του ήταν απόλυτα σωστή καθώς με την κατάλληλη προπόνηση ο Μπολτ κατάφερε να μπει ανάμεσα στους 5 καλύτερους σπρίντερ για εκείνη την χρονιά αλλά και για το 2006. Δυστυχώς, όμως ακόμα και με την αλλαγή προπονητή, ο Μπολτ έπρεπε να αντιμετωπίσει τους συνεχείς τραυματισμούς, οι οποίοι δεν του επέτρεπαν να ολοκληρώσει πλήρως μια αθλητική σεζόν και τον κρατούσαν εκτός στίβου.


Το 2007 ωστόσο αποδείχτηκε η τυχερή χρονιά του, καθώς κατάφερε να σπάσει το εθνικό ρεκόρ της χώρας του στην κούρσα των 200 μέτρων, το οποίο κρατούσε ο Donald Quarrie τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ παράλληλα κέρδισε και δύο αργυρά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Πλέον, η προσοχή του μπορούσε να μείνει αναπόσπαστη στον πρωταθλητισμό και τις κούρσες των 100 και 200 μέτρων.

Ένα χρόνο αργότερα το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου ο Μπολτ θα έτρεχε στις κούρσες των 100 και 200 μέτρων. Ο αγώνας των 100 μέτρων ωστόσο θα έμελε να σημαδέψει όχι μόνο τη δική του αθλητική καριέρα αλλά και της παγκόσμιας αθλητικής ιστορίας καθώς κατάφερε να σπάσει το φράγμα των δέκα δευτερολέπτων σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με 9.69 δευτερόλεπτα χωρίς ευνοϊκό άνεμο. Μάλιστα, βλέποντας κανείς την κούρσα θα παρατηρήσει ότι ο Μπολτ επιβράδυνε εσκεμμένα στα τελευταία μέτρα καθώς είχε λυθεί το κορδόνι του κάνοντας αρκετούς να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να πετύχει ακόμα καλύτερο χρόνο.

Φυσικά, η μοναδική αυτή αθλητική στιγμή δεν θα μπορούσε να μην κάνει τον Μπολτ έναν από τους πιο γνωστούς αθλητές στον κόσμο αλλά και να του χαρίσει μεγάλες διακρίσεις μέσα από την απονομή βραβείων όπως το IAAF World Athlete of the Year το οποίο κέρδισε 2 φορές, το Track & Field Athlete of the Year και το Laureus Sportsman of the Year.


Σήμερα λίγο πριν μπει στο ταρτάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, οι θαυμαστές του αλλά και όλοι οι συμπατριώτες του περιμένουν να καταφέρει να σπάσει για άλλη μια φορά το παγκόσμιο ρεκόρ. Ωστόσο, ο Μπολτ θα πρέπει να έχει από κοντά τον συμπατριώτη του Γιόχαν Μπλέικ από τον οποίο είχε χάσει 2 συνεχόμενες φορές αλλά κυρίως να αποφύγει πιθανούς τραυματισμούς που μπορεί να του ανακόψουν την πορεία όπως είχε συμβεί στο Μονακό.


Εκείνο ωστόσο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι ότι ο Γιουσέιν Μπολτ αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της αθλητικής ιστορίας ενώ όλοι αναμένουν να τον δουν να αγωνίζεται πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό, γιατί όχι και ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ.


Πηγή:www.capital.gr 28 – 7 – 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου