Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ο μέγιστος τύραννος


Ένα άγνωστο μέχρι τώρα αρπακτικό δεινόσαυρο, πιθανότατα εξίσου μεγάλο και τρομακτικό με το διάσημο Τυραννόσαυρο Ρεξ, ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στην Κίνα...
Η διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Χόουν του πανεπιστημίου University College του Δουβλίνου, σε συνεργασία με τον Κινέζο παλαιοντολόγο Χου Τσινγκ του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας του Πεκίνου, που παρουσίασαν το εύρημά τους στο παλαιοντολογικό περιοδικό Cretaceous Research, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο και το BBC, ονόμασαν το νέο δεινόσαυρο "Zhuchengtyrannus magnus" ή "μεγάλο τύραννο από το Τσουτσένγκ" (η περιοχή όπου βρέθηκε).
Ο σαρκοβόρος δεινόσαυρος, που ανήκε στην οικογένεια των θηροπόδων, είχε μήκος περίπου 11 μέτρα από το κεφάλι ως το τέλος της ουράς και ύψος γύρω στα τέσσερα μέτρα, ενώ ζύγιζε κοντά στους έξι τόνους. Περιφερόταν -προς κακή τύχη όποιου ζώου τον συναντούσε!- στη Βόρειο Αμερική και την Ασία κατά την ύστερη Κρητιδική περίοδο, πριν από 99 έως 65 εκατ. χρόνια.
Τα θηρόποδα, στα οποία ανήκε και ο επίφοβος "βασιλιάς" των δεινοσαύρων, ο Τυραννόσαυρος (T.Rex), ήσαν ακαταμάχητοι κυνηγοί της λείας τους. Διέθεταν δυνατά και μεγάλα πίσω πόδια, μικρά χέρια με μεγάλα νύχια και τερατώδη σαγόνια με άμεσα θανατηφόρο δάγκωμα. Απόγονοι αυτών των ζώων είναι πιθανότατα τα σημερινά πουλιά.
Οι παλαιοντολόγοι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους σχετικά με το νέο δεινόσαυρο από λίγα μόνο οστά του κεφαλιού και του σαγονιού που έχουν στη διάθεσή τους και τα οποία είναι ελάχιστα εκατοστά μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με αυτά του Τυραννόσαυρου. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο 'μεγάλος τύραννος από το Τσουτσένγκ' ήταν πελώριος", δήλωσε ο Χόουν.
News247.gr 1 – 4 – 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου