Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Φοβούνται επεισόδια για τη μπούρκα οι Γάλλοι αστυνομικοί



Σε ισχύ είναι από σήμερα ο νόμος που απαγορεύει στις μουσουλμάνες γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπό τους δημοσίως στη Γαλλία, αλλά οι δυνάμεις της τάξης δεν φαίνονται έτοιμες να τον επιβάλλουν. Δείτε αναλυτικά τους τύπους ισλαμικών ενδυμασιών...

Μη εφαρμόσιμος είναι στην πράξη ο αμφιλεγόμενος νόμος που πέρασε η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να απαγορεύσει την κάλυψη του προσώπου από γυναίκες που χρησιμοποιούν τις πλέον αυστηρές εκδοχές της παραδοσιακής ισλαμικής ενδυμασίας, σε δημόσιους χώρους.


«Μήλον της έριδος» είναι η μπούρκα και το νικάμπ, δύο από τα σχετικά ρούχα ή αξεσουάρ που επιβάλλει η παράδοση στις μουσουλμάνες γυναίκες και τα οποία μπορείτε να δείτε και στο σχετικό γράφημα.


Η επίσημη ισχύς του ξεκινά από σήμερα αλλά οι αστυνομικοί, που καλούνται να παρεμβαίνουν όταν συναντούν τέτοιες περιπτώσεις, κάθε άλλο παρά σίγουροι είναι για το τι πρέπει να κάνουν.
«θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί ... η εφαρμογή του θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη» εκτίμησε εκπρόσωπος του Συνδικάτου των Αστυνομικών στο ραδιόφωνο του France International.
Τυπικά, απαγορεύεται η κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους, με το πρόστιμο να φτάνει ως τα 150 ευρώ και να συνοδεύεται και από... υποχρεωτικά επιμορφωτικά σεμινάρια.
Οι αστυνομικοί ωστόσο στην πράξη θα καλούνται «να της εξηγήσουν, να της κάνουν μάθημα...θα προσπαθήσουν να την πείσουν», σημειώνει ο Μανιέλ Ρου, αλλά εάν αρνηθεί, «τότε τα πράγματα θα περιπλακούν. Δεν έχουμε δικαίωμα πειθαναγκασμού, η εγκύκλιος (του υπουργού Εσωτερικών Κλοντ) Γκεάν μας λέει ότι δεν πρέπει να κάνουμε χρήση βίας, πρέπει να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε».
«Μία απλή παρέμβαση της αστυνομίας κατά περιοχή αρκεί για να προκαλέσει προβλήματα. Ούτε τολμώ να φαντασθώ (τι θα γίνει ) όταν θα στραφούμε προς μία γυναίκα με μαντήλα... σε ένα ευαίσθητο περιβάλλον με άνδρες πολύ υπερήφανους και αστυνομικούς που θα έχουν κάνει το πρώτο βήμα και δεν θα μπορούν να κάνουν πίσω», τονίζει.
Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι η εγκύκλιος «δεν προβλέπει τίποτε για το χειρότερο σενάριο, που είναι το τελευταίο άρθρο του νόμου και προβλέπει κυρώσεις για εκείνους που αναγκάζουν τις γυναίκες να καλυφθούν», καθώς πρακτικά είναι αδύνατο να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία για τέτοιο αδίκημα.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, άτομα που επιβάλλουν σε γυναίκα να καλύπτει το πρόσωπό της σε δημόσιους χώρους μπορούν να καταδικαστούν σε φυλάκιση μέχρι ενός έτους και να τους επιβληθεί πρόστιμο ως 30.000 ευρώ. Εάν μάλιστα η γυναίκα είναι ανήλικη, οι ποινές είναι διπλάσιες.


News 247.gr 11 – 4 – 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου