Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ποιοι Έλληνες ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ


Συντάκτης: Γεωργιώτης Βασίλης
Τρελή κούρσα, απίθανη ασίστ, αναπάντεχη νίκη. Και η επιβράβευση; Μια σούπερ μεταγραφή! Ο Γιώργος Δώνης, με την εμφάνισή του στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Αμστερνταμ απέναντι στον Αγιαξ, στις 3 Απριλίου 1996, και το πάρε-βάλε στον Κριστόφ Βαζέχα, έβαλε ουσιαστικά την υπογραφή του στο συμβόλαιο που του πρόσφερε η Μπλάκμπερν λίγες εβδομάδες αργότερα και έγινε ο πρώτος Ελληνας που πέρασε το κατώφλι της Πρέμιερ Λιγκ. Ακριβώς 16 χρόνια αργότερα, ο Απόστολος Βέλλιος φόρεσε τη φανέλα της Εβερτον στο 80’ του αγώνα των Ζαχαρωτών με την Αστον Βίλα και έγινε ο 16ος Ελληνας που έπαιξε στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και η αφορμή για ένα μικρό flashback στα κατορθώματα των συμπατριωτών μας στο πιο διάσημο πρωτάθλημα του κόσμου...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΩΝΗΣ
Ομάδα
: Μπλάκμπερν
Αφορμή: Οι εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ.Πριν: Παναθηναϊκός
Μετά: ΑΕΚ
Περίοδοι: 1 (1996-'97)Συμμετοχές/γκολ: 22/2Πήρε αμέσως θέση στην ενδεκάδα. Εναντίον της Εβερτον πέτυχε, μάλιστα, ένα εντυπωσιακό γκολ, με σόλο και σουτ - κεραυνό έξω από την περιοχή. Σταδιακά έχασε τη θέση του και στο τέλος της σεζόν επέστρεψε στην Ελλάδα.Σύνοψη: Ξεφούσκωσε γρήγορα.

ΣΤΑΘΗΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ
Ομάδα
: Αρσεναλ Αφορμή: Η καλή άποψη του Βενγκέρ.Πριν: Ηρακλής
Μετά: Λιλ
Περίοδοι: 2 (2001-03)Συμμετοχές/γκολ: 1/-Ο Αρσέν Βενγκέρ είδε προοπτική εξέλιξης στον τότε 21χρονο Ταυλαρίδη. Δεν του έδωσε, όμως, ποτέ ουσιαστική ευκαιρία και έπαιξε μόνο μία φορά, ως αλλαγή (κατά της Σαουθάμπτον). Πήρε τις περισσότερες συμμετοχές στο Λιγκ Καπ, ενώ για ένα εξάμηνο (2003) πήγε δανεικός στην Πόρτσμουθ.
Σύνοψη: Αν έπαιζε σε μικρότερη ομάδα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΡΜΠΟΚΗΣ
Ομάδα: Ντέρμπι Αφορμή: Εβγαλε μάτια στην Τσάμπιονσιπ Πριν: Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
Μετά: ΠΑΟΚ
Περίοδοι: 1,5 (Ιαν. 1999 - Ιούνιος 2000)Συμμετοχές/γκολ: 16/-Στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (Τσάμπιονσιπ) έκανε... παπάδες, σκόραρε στο ντεμπούτο του και φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Τον Γενάρη του 1999 μεταγράφηκε στην Ντέρμπι. Σκόραρε μόνο στο Λιγκ Καπ και η καριέρα του έληξε άδοξα όταν του έσπασε το σαγόνι ο Πιέρ Φαν Χόιντονκ. Σύνοψη: Σούπερ για Τσάμπιονσιπ, άτυχος στην Πρέμιερ Λιγκ.
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
Ομάδα: Πόρτσμουθ Αφορμή: Οι συμμετοχές με το εθνόσημο και οΖάετς Πριν: Παναθηναϊκός
Μετά: Μούρθια
Περίοδοι: 1 (Ιαν. 2005 - Ιαν. 2006)Συμμετοχές/γκολ: 5/-Ο Ζάετς, αρχικά τεχνικός διευθυντής της Πόρτσμουθ και εν συνεχεία κόουτς, τον πήρε στην Αγγλία. Επαιξε βασικός, αλλά έκανε πολλά λάθη και πέρασε στον πάγκο. Ενδεικτικό των απογοητευτικών εμφανίσεών του ότι κάποιοι χιουμορίστες οπαδοί των Πόμπεϊ τον έβαλαν στο… e-bay για να τον πουλήσουν.Σύνοψη: Χειρότερα δεν γινόταν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
Ομάδα: Πόρτσμουθ Αφορμή: Ο Ζάετς. Πριν: Αιγάλεω
Μετά: Αιγάλεω
Περίοδοι: 1 (Ιαν. 2005 - Ιαν. 2006)Συμμετοχές/γκολ: 18/-Επιλογή κι αυτός του Ζάετς. Επαιξε βασικός σε 9 ματς. Αντιμετωπίστηκε με συμπάθεια από τους οπαδούς και κατέγραψε κάποιες αξιόλογες εμφανίσεις. Αν είχε πάει μικρότερος στην Αγγλία και όχι στα 27 του, ίσως είχε κάνει καριέρα. Σύνοψη: Λάθος εποχή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΝΑΣ
Ομάδα: Πόρτσμουθ Αφορμή: Η εκτίμηση του Τόνι Ανταμς. Πριν: ΑΕΚ
Μετά: Αρλ Αβινιόν
Περίοδοι: 1,5 (Ιαν. 2009 - Ιούνιος 2010)Συμμετοχές/γκολ: 15/-Το καλό όνομα που είχε φτιάξει με την Εθνική και την παρουσία του στη Μαγιόρκα τον έστειλε στο Πόρτσμουθ. Για κακή του τύχη, ο Τόνι Ανταμς, που τον… πήγαινε με χίλια, απολύθηκε και ο νέος προπονητής Πολ Χαρτ τον πέταξε στον πάγκο. Αν και φαινόταν ότι θα έφευγε το καλοκαίρι του 2009, ζήτησε να μείνει, δούλεψε και ανταμείφθηκε με 12 συμμετοχές τη σεζόν 2009-10. Σύνοψη: Πολύ αργός και μεγάλος για Αγγλία.
ΦΑΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ
Ομάδα: Πόρτσμουθ
Αφορμή: Ο Τόνι Ανταμς.Πριν: Λεβερκούζεν
Μετά: Λεβερκούζεν
Περίοδοι: 0,5 (Ιαν. - Μάιος 2009)Συμμετοχές/γκολ: 1/-Παραλίγο να μη βρισκόταν στη λίστα αν δεν έπαιζε για ένα λεπτό (!) ως αλλαγή σε ματς με τη Γουέστ Μπρομ. Τον πήρε κι αυτόν στο Φράτον Παρκ ο Τόνι Ανταμς, αλλά μετά την απόλυση του τελευταίου έπεσε σε δυσμένεια. Αντίθετα με τον Μπασινά, έπεσε με τα μούτρα στην... γκρίνια. Επέστρεψε στη Λεβερκούζεν προτού λήξει ο δανεισμός του. Σύνοψη: Υπάρχει λόγος;
ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Ομάδα: Μπόλτον
Αφορμή: Η παρουσία του στην Μπουντεσλίγκα.Πριν: Χέρτα
Μετά: Αννόβερο
Περίοδοι: 0,5 (Ιαν. - Μάιος 2002)Συμμετοχές/γκολ: 3/-Από τις πιο ξεχασμένες ελληνικές παρουσίες στην Πρέμιερ Λιγκ. Βρήκε καταφύγιο για ένα εξάμηνο στην Αγγλία, αλλά παίζοντας σε δύο ματς οι Τρότερς δέχτηκαν πέντε γκολ και έκτοτε είδε ξανά ενδεκάδα μόνο άλλη μία φορά.Σύνοψη: Καλά δεν ήταν στη Γερμανία;
ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ομάδα: Μπόλτον, Χαλ Αφορμή: Γρήγορος, «μπουκαδόρος» και σκόρερ. Πριν: Ολυμπιακός
Μετά: Λάρισα
Περίοδοι: 6 (2003-'08 Μπόλτον, 2008-'09 Χαλ)Συμμετοχές/γκολ: 139/20Ο Stelios, έπειτα από μιαανηφορική πρώτη σεζόν, αλλά με αποδοκιμασίες για τις βουτιές του, αφομοίωσε το αγγλικό στυλ και μπήκε στο στόχαστρο της Λίβερπουλ, χάρη στην εξαιρετική διετία 2004-'06. Την επόμενη σεζόν τραυματίστηκε και σταδιακά παροπλίστηκε. Μεταγράφηκε στη Χαλ, αλλά έπαιξε σε μόλις δύο ματς.Σύνοψη: Δεν έτυχε, πέτυχε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΥΡΓΙΑΚΟΣ
Ομάδα: Λίβερπουλ Αφορμή: Το πέρασμα από τους Ρέιντζερς. Πριν: ΑΕΚ
Μετά: -Περίοδοι: 2 (2009-11)Συμμετοχές/γκολ: 31/3Μεταγράφηκε αναπάντεχα στη Λίβερπουλ επί Ράφα Μπενίτεθ, ως μια φθηνή εναλλακτική λύση. Τομάτιασμα των κεντρικών αμυντικών της Λίβερπουλ τον έφερε πολλές φορές στην ενδεκάδα. Αργησε να μπει στο ρυθμό και στις απαιτήσεις, αν και ξεχώρισε με το πάθος του. Στα ματς με γρήγορους φορ έχει πρόβλημα. Αντίθετα, με επιθετικούς των κυβικών του γίνεται ήρωας. Σύνοψη: Ευνοημένος από τη συγκυρία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Ομάδα: Νιούκαστλ Αφορμή: Σούπερ χρονιά με ΠΑΟ.Πριν: Παναθηναϊκός
Μετά: ΑΕΚ
Περίοδοι: 1 (1998-'99)Συμμετοχές/γκολ: 10/-Περιέργως, αν και είχε όλα τα προσόντα να πετύχει, πέρασε απαρατήρητος. Σκόραρε μόνο σε ένα ματς Κυπέλλου με την πιοελληνική Νιούκαστλ όλων εποχών (Νταμπίζας, Ντομί, Σλονάο, Μάριτς, Γεωργιάδης, Κετσπάγια και η αφεντιά του).Σύνοψη: Αποτυχία, χωρίς αιτία.
ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ
Ομάδα: Νιούκαστλ, Λέστερ Αφορμή: Οι εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ.Πριν: Ολυμπιακός
Μετά: Λάρισα
Περίοδοι: 7 (1997- Δεκ. 2003 Νιούκαστλ, Ιαν. - Ιουν. 2004 Λέστερ)Συμμετοχές/γκολ: 148/11Ταίριαξε αμέσως στο αγγλικό στυλ και στην πορεία έγινε ο κορυφαίος αμυντικός-σκόρερ στην ιστορία της Νιούκαστλ. Είδε την ομάδα του στα πάνω και στα κάτω της, μέχρι που παροπλίστηκε. Συνέχισε για ένα εξάμηνο στη Λέστερ, την οποία ακολούθησε για άλλον έναν χρόνο στην Τσάμπιονσιπ.Σύνοψη: Γεννημένος για τη Νιούκαστλ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Ομάδα: Μάντσεστερ Σίτι Αφορμή: Τα κατορθώματα στην Ολλανδία.Πριν: Χίρενφεϊν
Μετά: Σέλτικ
Περίοδοι: 2 (Ιαν. 2006 - Δεκ. 2007)Συμμετοχές/γκολ: 55/8Οι Πολίτες ξόδεψαν 6 εκατ. λίρες για το πιο «καυτό» νέο όνομα της Ολλανδίας, όμως ελάχιστες φορές ξεδίπλωσε το ταλέντο του. Η τεχνική του, αδιαμφισβήτητη, αλλά ηεριορισμένη) ταχύτητά του, τροχοπέδη. Επεσε και στην περίοδο που στη Μάντσεστερ Σίτι γινόταν κοσμογονία με τους Αραβες ιδιοκτήτες.Σύνοψη: Χαμένη ευκαιρία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΚΗΣ
Ομάδα: Κρίσταλ Πάλας Αφορμή: Η παρουσία του στο Euro και η ταχύτητά του.Πριν: ΑΕΚ
Μετά: ΑΕΚ
Περίοδοι: 1 (03–04)Συμμετοχές: 10Γκολ: -Η Πάλας κινδύνευε και ο Λάκης είχε κάνει γνωστό το όνομά του χάρη στην Εθνική. Ξεκίνησε καλά, αλλά ένας τραυματισμός τον άφησε πίσω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ξαναμπεί στον ρυθμό και με δική του ευθύνη. Σύνοψη: Η ταχύτητα δεν φτάνει.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ
Ομάδα: Λέστερ Αφορμή: Φθηνός για την αξία του.Πριν: ΠΑΟΚ
Μετά: ΑΕΚ
Περίοδοι: 2,5 (Ιαν. 97-00)Συμμετοχές: 50Γκολ: 3Δεν έγινε ποτέ ο σταρ της ομάδας, αλλά ήταν μια αξιόπιστη λύση. Κέρδισε τις καρδιές των οπαδών, ο κόουτς Μάρτιν ΟΝιλ αρνούνταν να τον δώσει σε άλλη ομάδα, αλλά δεν τον έκανε ποτέ βασικό, γι' αυτό και ο Τεό τα μάζεψε και έφυγε. Σύνοψη: Ρολίστας πολυτελείας.

Exedrasports.gr 7 – 4 – 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου