Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης του μπάσκετ


Η υπερκατανάλωση έφερε κορεσμό παικτών, φιλάθλων και μοιραία, δραστικές αλλαγές. Τελευταίο στοίχημα για την Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι η επίτευξη της ενότητας σε όλες τις Ζώνες.

Του Γ. Βαλαβανη
O νέος καταστατικός «χάρτης» των διεθνών διοργανώσεων μπάσκετ, από το 2017 έως το 2030, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις του κεντρικού γραφείου της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, έθεσε τέλος στη μακρόχρονη και στερεότυπη εποχή τέλεσης των διοργανώσεων των Εθνικών ομάδων, όπως ίσχυσε τα τελευταία 50 χρόνια...

Το παγκόσμιο μπάσκετ, έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση και ισχνά αντανακλαστικά στα κελεύσματα των νέων εποχών, «αντιγράφει» το μοντέλο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και απομένει η καθολική εφαρμογή του και στις πέντε ζώνες της FIBA.
Η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων των Εθνικών ομάδων, ανά ήπειρο, θα τελείται ανά τέσσερα χρόνια, αντί της διετούς συχνότητας που ίσχυε, ενώ σπουδαιότερη αλλαγή αποτελεί η τέλεση των προκριματικών αγώνων για τα ηπειρωτικά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο επαναπροσδιορισμός του παγκοσμίου μπάσκετ, είχε γνώμονα την κατάργηση του παλαιομοδίτικου μοντέλου, κυρίως για το «Ευρωμπάσκετ», το οποίο είχε προκαλέσει δύο σοβαρά προβλήματα στην απήχηση του αθλήματος, εντός και εκτός του παρκέ των γηπέδων.
Η συχνότητα διεξαγωγής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σε εθνικό επίπεδο, έχει ατονήσει σημαντικά την ανταπόκριση πολλών παικτών που είχαν τον χαρακτηρισμό του σταρ στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματά τους. Προτιμούν να ξεκουράζονται από τις υποχρεώσεις των ομάδων τους αφού θεωρούν ότι κάθε δύο χρόνια τους δίνεται άνετα η ευκαιρία να παίξουν ξανά με τη φανέλα της Εθνικής.
Στις κερκίδες των γηπέδων που φιλοξένησαν τα τρία τελευταία «Ευρωμπάσκετ», το ενδιαφέρον των φιλάθλων μειώθηκε δραστικά, ενώ παράλληλα, η εισπρακτική επιτυχία ή αποτυχία της διοργάνωσης, κρίθηκε από την καλή ή την κακή πορεία της οικοδέσποινας Εθνικής ομάδας...
Ο κορεσμός των φίλων του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αύξησε την αναγκαιότητα για τη χρονική διεύρυνση της διεξαγωγής των ηπειρωτικών πρωταθλημάτων, ανά 4ετία, ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη «δίψα» παρακολούθησης του αθλήματος σε κορυφαίο επίπεδο εθνικών χρωμάτων.
Η... υπερκατανάλωση του μπάσκετ, αλλά και η υπερεκμετάλλευση του προϊόντος και κατ’ επέκταση των ίδιων των διεθνών παικτών, ήταν οι «παθογένειες» του προηγούμενου συστήματος (από το 2017 μειώνονται και οι αγώνες των τελικών φάσεων των «Ευρωμπάσκετ») που οδήγησαν τις αλλαγές στο καλεντάρι της FIBA.
Η αναβάθμιση των διοργανώσεων των Εθνικών ομάδων και ταυτόχρονα η αναζωπύρωση του φίλαθλου ενδιαφέροντος, θα προέλθουν από την «επιστροφή» των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων στην πατρίδα τους και με τη διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων. Η Ελλάδα έπαιξε το 2002 τον τελευταίο προκριματικό αγώνα της, ενώπιον των Ελλήνων φιλάθλων.
Η απευθείας πρόκριση στο επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ακόμα και μέσω της κατάκτησης της έβδομης θέσης στην προηγούμενη διοργάνωση, είχε καταστήσει, ουσιαστικά, ανενεργές τις κορυφαίες Εθνικές ομάδες της Ευρώπης για δύο χρόνια, καθώς ανανέωναν αυτομάτως τη συμμετοχή τους στην τελική φάση.
Ο ορισμός συγκεκριμένων ημερομηνιών για τα εντός και εκτός έδρας προκριματικά παιχνίδια, κατά τους χειμερινούς μήνες, θα φέρει τις Εθνικές ομάδες και πάλι κοντά στον κόσμο τους, καθώς μέχρι τώρα, η απευθείας πρόκριση των κορυφαίων ομάδων, αλλά και η διεξαγωγή ενός προκριματικού γύρου σε μια χώρα, είχε προκαλέσει μεγάλη αποξένωση από τους φιλάθλους.
«Οι αποφάσεις στο Μπουένος Αϊρες θα αποδειχτούν ιστορικές, γιατί σηματοδοτούν μεγάλες αλλαγές και ανατροπές στην πορεία του παγκόσμιου μπάσκετ, σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο» υποστηρίζει στην «Κ», ο Γιώργος Βασιλακόπουλος που διετέλεσε στην τελευταία διετία, πρόεδρος της επιτροπής που εισηγήθηκε τις αλλαγές.
Σε διοικητικό επίπεδο, η Παγκόσμια ομοσπονδία, εκτός του θεσμικού ρόλου της, θα ανακτήσει τον έλεγχο για την οργάνωση του αθλήματος, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι στις περισσότερες ζώνες, υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές και κανονισμοί, ενώ και η δημιουργία διαφόρων «λιγκών» (Ευρωλίγκα, Αδριατική, Βαλτική) έχει προκαλέσει σύγχυση στην καθοδήγηση του αθλήματος.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η θέση του γενικού γραμματέα σε κάθε ζώνη, θα αντικατασταθεί απ’ αυτή του εκτελεστικού διευθυντή που πρέπει να εφαρμόζει τις αποφάσεις του κεντρικού γραφείου της FIBA, η οποία θα συγκροτήσει και 11μελή εκτελεστική επιτροπή.
Η Παγκόσμια ομοσπονδία είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει απόλυτα το νέο καλεντάρι της και έστειλε μήνυμα προειδοποίησης προς τις διοικήσεις των «λιγκών» ότι θα πρέπει να προσαρμόσουν το δικό τους αγωνιστικό προγραμματισμό, με πυξίδα την παράλληλη λειτουργία των Εθνικών ομάδων, εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου των συλλόγων.
http://www.kathimerini.gr 1 – 12 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου