Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

Κινέζοι: Περισσότερες οι αρετές από τα λάθη του Μάο Τσε Τουνγκ


Οι αρετές του Μάο Τσε Τουνγκ είναι περισσότερες από τα λάθη του, εκτιμά η πλειονότητα των Κινέζων, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Οι αρετές του Μάο Τσε Τουνγκ είναι περισσότερες από τα λάθη του, εκτιμά το 85% των Κινέζων σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα μία ημέρα πριν την 120η επέτειο από τα γενέθλια του κινέζου ηγέτη.
Αν και στη χώρα του ο Μάο τιμάται ως ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, οι αρχές ζήτησαν να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο της γέννησής του...

Ο Μάο θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο εκατομμυρίων Κινέζων στη διάρκεια του λιμού που προκλήθηκε από το «μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» (1958-1961) και για την αντιπαράθεση που ξέσπασε με την Πολιτιστική Επανάσταση (1966-1976).
Μετά τον θάνατό του το 1976, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο Μάο είχε «δίκιο κατά 70% και άδικο κατά 30%».
Σύμφωνα με όμως με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη στην εφημερίδα Global Times, εφημερίδα του ΚΚ της Κίνας, στο ερώτημα «Συμφωνείτε ότι οι αρετές του Μάο ξεπερνούν τα λάθη του;», το 78,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συμφωνεί, το 6,8% ότι συμφωνεί απολύτως και μόνο το 11,7% ότι διαφωνεί.
Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων εκτίμησε επίσης ότι η μεγαλύτερη αρετή του Μάο ήταν ότι «ίδρυσε ένα ανεξάρτητο κράτος χάρη στην επανάσταση».
Μεταξύ των ερωτηθέντων οι νέοι και οι πιο μορφωμένοι Κινέζοι φαίνονται πιο επικριτικοί απέναντι στον Μάο, σύμφωνα με την Global Times.
Η νοσταλγία για την περίοδο διακυβέρνησης του Μάο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, εκτιμά η εφημερίδα.
«Η αμεροληψία αναφέρεται ως η δεύτερη πιο δημοφιλής αρετή του Μάο», υπογραμμίζει ο ερευνητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών Ζάο Ζικούι, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

http://news247.gr 25 – 12 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου