Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Τεράστιο άγαλμα του Αμενχοτέπ Γ' βρέθηκε κοντά στο Λούξορ


Το ύψος του ξεπερνά τα 13 μέτρα

Ένα τεράστιο άγαλμα του Αμενχοτέπ Γ' ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι κοντά στο Λούξορ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα του συγκεκριμένου Φαραώ που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα...


Το φιλοτεχνημένο σε χαλαζίτη γλυπτό, ύψους μεγαλύτερου από 13 μέτρα, βρέθηκε σε επτά κομμάτια στον ταφικό ναό του Αμενχοτέπ Γ' στο Κομ αλ-Χιτάν.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, πρόκειται για ένα από τα δύο αγάλματα που είχαν τοποθετηθεί στη βόρεια είσοδο του ναού, τα οποία πιθανότατα καταστράφηκαν κατά το σεισμό του έτους 27 π.Χ. Το άγαλμα, του οποίου το κεφάλι δεν έχει ακόμη βρεθεί, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1928, αλλά εν συνεχεία θάφτηκε κάτω από τη γη.Τώρα, οι αρχαιολόγοι στοχεύουν στην αποκάλυψη του δεύτερου αγάλματος.

«
Η ομάδα των αρχαιολόγων ασχολείται τώρα με τον καθαρισμό, τη συλλογή και την αποκατάσταση των επτά κομματιών για να τα ξαναβάλει στη θέση τους, και την αναζήτηση του κεφαλιού του αγάλματος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υφυπουργείο Αρχαιοτήτων, προσθέτοντας ότι αυτός ο «πέτρινος» Φαραώ πρόκειται να επανατοποθετηθεί στη θέση του στην είσοδο του ναού.Ο Αμενχοτέπ Γ', ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1390 έως το 1352 π.Χ., ήταν πατέρας του Ακενατόν, του «αιρετικού Φαραώ» που θεωρείται πρόδρομος του μονοθεϊσμού, επειδή προσπάθησε να επιβάλει την αποκλειστική λατρεία του Ατόν, και παππούς του Τουταγχαμών.

Newsroom ΔΟΛ 26 – 4  - 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου