Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Δίκτυο υπολογιστών-ζόμπι εξουδετερώθηκε έπειτα από μια δεκαετία


Αυτοματοποιημένη απάτη

Μεγάλη νίκη κατά του κυβερνοεγκλήματος χαρακτηρίζουν οι αμερικανικές αρχές την απενεργοποίηση ενός δικτύου «botnet», το οποίο είχε στρατολογήσει εκατομμύρια μολυσμένα PC για ηλεκτρονικές κλοπές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων...
Botnet ονομάζονται τα δίκτυα υπολογιστών που έχουν μολυνθεί με ιούς εν αγνοία των χρηστών τους και λειτουργούν ως υποχείρια των χάκερ για την κλοπή δεδομένων ή την αναμετάδοση spam.
Το δίκτυο Coreflood που εξουδετερώθηκε στις ΗΠΑ φαίνεται ότι ήταν ένα από τα παλαιότερα botnet του Διαδικτύου -λειτουργούσε εδώ και μια δεκαετία, ανακοίνωσαν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI.
Ο ιός Coreflood είχε μετατρέψει σε «ζόμπι» πάνω από δύο εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Τα μολυσμένα συστήματα έκλεβαν τους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών τους και τους χρησιμοποιούσαν για την ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Οι κυβερνοεγκληματίες του Coreflood «δεν αποκλείεται να κέρδισαν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια» δήλωσε στο AFP ο Ντέιβ Μάρκους, διευθυντής έρευνας και επικοινωνίας στην εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών McAfee.
Κατηγορίες για ηλεκτρονική και τραπεζική απάτη και παράνομη υποκλοπή δεδομένων απαγγέλθηκαν εναντίον 13 «ξένων πολιτών» που δεν κατονομάστηκαν.

«
Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι πίσω από το botnet κρυβόταν μια ρωσική εγκληματική σπείρα» δήλωσε στο Reuters ο Άλαν Πάλερ, διευθυντής ερευνών στο SAN Institute, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση κατά του κυβερνοεγκλήματος.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά του Coreflood κατασχέθηκαν πέντε διακομιστές «ελέγχου και εντολών» και απενεργοποιήθηκαν 29 διαδικτυακές διευθύνσεις. Σε μια τακτική που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, οι Αρχές έδωσαν επίσης εντολή στα μολυσμένα συστήματα να πάψουν να υποκλέπτουν δεδομένα και να τερματίσουν τη λειτουργία τους.
Η εξουδετέρωση του Coreflood είναι η δεύτερη μεγάλη επιτυχία των αμερικανικών αρχών μετά την εξουδετέρωση ενός άλλου botnet τον Μάρτιο.
Όπως είχε καταγγείλει η Microsoft, το κακόβουλο δίκτυο Rustoc ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μεταδότες spam, καθώς ευθυνόταν έως και για τα μισά από τα διαφημιστικά email που δέχονται οι χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Newsroom ΔΟΛ 14 – 4 – 2011

1 σχόλιο: