Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε για κούρεμα καταθέσεων


Του Γιώργου Καισάριου

Ξαφνικά και από το πουθενά, άπαντες ανησυχούν για το αν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα ή όχι. Ενώ το θέμα έχει κλείσει εδώ και καιρό, ξαφνικά επανέρχεται ξανά και ξανά λες και ορισμένοι θέλουν να γίνει. Που βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ και υπάρχει τόση ανησυχία;

Και ενώ πριν από μερικούς μήνες κανένας δεν πίστευε ότι είναι δυνατόν να γίνει κούρεμα καταθέσεων (ενώ σας το έχω πει τουλάχιστον από πέρσι), ξαφνικά όλοι έχουν γίνει ειδικοί στα κουρέματα, λες και είναι μπαρμπέρηδες.

Ας τα πάρουμε από την αρχή...

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος. Αφού δεν έγινε κούρεμα πέρσι, μην περιμένετε να γίνει τώρα. Άλλωστε ο λόγος που δεν έγινε κούρεμα καταθέσεων είναι διότι έγινε η ανακεφαλαιοποίηση και η χώρα χρωστά 50 δισ. επιπλέον.

Ίσως να μην είναι γνωστό (ή κατανοητό), αλλά ανά πάσα στιγμή, ακόμα και αν δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, η αρμόδια εποπτική αρχή μπορεί να αναλάβει μια τράπεζα και να κάνει εκκαθάριση και αν χρειαστεί, να γίνουν και κουρέματα καταθέσεων. Δεν είναι ανάγκη δηλαδή να προϋπάρχει πλαίσιο.

Το γεγονός ότι δεν είχε γίνει αυτό έως τώρα στην Ελλάδα, έχει να κάνει με την ανεπάρκεια που χαρακτηρίζει τους θεσμούς και τους εποπτικούς φορείς αυτής της χώρας. Για παράδειγμα, αν είχε γίνει αυτό που έγινε στην Κύπρο στην ΑΤΕ πριν από χρόνια, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα είχαν γλιτώσει τα 6 δισ. ευρώ, που μας έχει κοστίσει έως τώρα η ΑΤΕ (6 δισ. ευρώ είναι τα γνωστά, φοβάμαι ότι είναι ίσως παραπάνω και δεν το γνωρίζουμε).

Αλλά επειδή άπαντες σε αυτή τη χώρα είναι... κουβαρντάδες με ξένα λεφτά (των φορολογούμενων δηλαδή), δεν βαριέσαι σου λένε, ας κάνουμε μερικές αυξήσεις κεφαλαίου για να βγάλουμε από την λούμπα τους μεγαλοκαταθέτες της ΑΤΕ (κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους), διότι έχουμε και το πρόσχημα ότι είναι η “δική μας” τράπεζα. Ευτυχώς όμως που ήρθε η καλή η τρόικα και τους ανάγκασε επιτέλους να την κλείσουν.

Όσον αφορά την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με τα προβληματικά δάνεια, η απάντηση είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει ήδη διαγραφεί. Θεωρητικά πάντα, με το πρόγραμμα LTRO της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα μπορούν για πολλά χρόνια ακόμα να χρηματοδοτούν τις όποιες ελλείψεις σε ρευστότητα έχουν, και σιγά σιγά να αναπληρωνόμουν και τα χαμένα ίδια κεφάλαια με τα λειτουργικά κέρδη που θα κάνουν.

Και κάτι άλλο. Τα λεφτά από τα προβληματικά δάνεια (στεγαστικά ή άλλα) είναι ήδη χαμένα από χέρι. Όσοι νομίζετε ότι αναγκάζοντας κάποιους να πληρώσουν τα δάνεια (που δεν μπορούν έτσι και αλλιώς να πληρωθούν) θα γλιτώσουν οι τράπεζες από κάποιο μελλοντικό κούρεμα (αν χρειαστεί), κάνουν λάθος. Διότι τα λεφτά αυτά ούτε υπάρχουν ούτε θα υπάρχουν στο μέλλον.

Αλλά ακόμα και αν γίνει κάποιο κούρεμα στο μέλλον, αυτό αν γίνει θα γίνει ανά περίπτωση και ανά τράπεζα. Επίσης σε καμιά περίπτωση δεν θα θιχτούν ποσά κάτω από 100.000 ευρώ. Διότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα δεν θα χαθεί λόγω των κουρεμάτων, το αντίθετο μάλιστα, η εμπιστοσύνη θα ενδυναμωθεί. Η εμπιστοσύνη θα χαθεί αν χαθούν καταθέσεις κάτω από το θεωρητικά ασφαλισμένο ποσό που έχει νομοθετηθεί, που σήμερα είναι τα 100.000 ευρώ.

Η κατάληξη είναι ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση έτσι όπως έως σήμερα έχει ανακοινωθεί είναι στην σωστή κατεύθυνση, αν και έχω ορισμένες ενστάσεις. Οι ενστάσεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι κανόνες δεν είναι αρκετά σκληροί και ένα μέρος των αποφάσεων έχει αφεθεί στους τοπικούς φορείς, αντί όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους ομοσπονδιακούς φορείς της ένωσης.

Τέλος, να μην σας ανησυχεί αν γίνει κάποιο κούρεμα, διότι έτσι και αλλιώς δεν είναι κάτι που επηρεάζει την μεσαία τάξη και τους περισσότερους πολίτες αυτής της χωράς. Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί είναι γιατί δεν γίνονται οι διαρθρωτικές αλλαγές εκείνες, που να δώσουν στον μέσο πολίτη την ευκαιρία και τις δυνατότητες να αποπειραθεί να κάνει κάτι για να έχει ένα καλύτερο μέλλον.

george.kesarios@capital.gr 

Πηγή:www.capital.gr 13 – 12 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου