Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ο Αστερίξ επιστρέφει και συναντά τους Πίκτες


Χωρίς τους Γκοσινί, Ουντερζό


Μετά από οκτάχρονη απουσία ο Γαλάτης πολεμιστής Αστερίξ, συντροφιά πάντα με τον καλύτερό του φίλο, τον Οβελίξ, το φόβητρο των αγριογούρουνων και των Ρωμαίων, επιστρέφει για μια νέα περιπέτεια -αυτή τη φορά στη Σκωτία-, προκειμένου να βοηθήσει τους Πίκτες να εκδιώξουν τον κατακτητή...

Ο Αστερίξ στους Πίκτες είναι το 35ο άλμπουμ της σειράς με τις περιπέτειες του μυστακοφόρου Γαλάτη και το πρώτο που κυκλοφορεί χωρίς τη συνδρομή των Αλμπέρ Ουντερζό και Ρενέ Γκοσινί.

Μετά από πολύμηνη αναμονή, το άλμπουμ κυκλοφόρησε την Πέμπτη σε 15 χώρες και σε 23 γλώσσες, μεταξύ των οποίων στα σκωτσέζικα, στη γαελική γλώσσα και στα καταλανικά. Σε λίγους μήνες αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.

Οι περιπέτειες του Αστερίξ έχουν πουλήσει μέχρι σήμερα 352 εκατομμύρια τεύχη σε όλον τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε 111 γλώσσες και διαλέκτους.

Από την Suedeutsche Zeitung μέχρι το BBC, το νέο άλμπουμ χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου. 

Κατά γενική άποψη, οι διάδοχοι του Ρενέ Γκοσινί και του 86χρονου σήμερα Ουντερζό, ο σεναριογράφος Ζαν-Ιβ Φερί και ο σκιτσογράφος Ντιντιέ Κονράντ, είναι άξιοι συνεχιστές των μεγάλων δημιουργών. 

Η εφημερίδα Libre Belgique σημειώνει ότι το νέο συγγραφικό δίδυμο κατάφερε να συλλάβει «όχι μόνο το ύφος, αλλά και το πνεύμα της σειράς», ενώ η γερμανική Suedeutsche Zeitung, αν και χαρακτηρίζει «όχι απολύτως επιτυχημένο το πάντρεμα της παράδοσης με την καινοτομία», επισημαίνει ότι οι Φερί και Κονράντ παρουσιάζουν μια «τέλεια χορογραφία», καθώς μελέτησαν με ακρίβεια τις κλασικές περιπέτειες του Αστερίξ.

Η ιστορία ξεκινά από το μικρό γαλατικό χωριό όπου ο Αστερίξ και ο Οβελίξ ψάχνουν στην παραλία για στρείδια και συναντούν έναν μυώδη, κοκκινομάλλη Πίκτη, με κιτρινοπράσινο κιλτ και τατουάζ, που θυμίζει έντονα τον Ινδιάνο Ούμπα-Πα, έναν άλλο ήρωα των Γκοσινί και Ουντερζό. 

Ο νέος τους φίλος, ο Μακ Όλοχ, πεθαίνει από έρωτα για την ωραία Καμομίλα που την απήγαγε ο απαίσιος, προδότης Μακ Άμπι -καρικατούρα του ηθοποιού Βενσάν Κασέλ. 

Οι δυο φίλοι θα τον ακολουθήσουν στη Σκωτία όπου θα μάθουν ότι το μαγικό φίλτρο των Πικτών είναι το ουίσκι, θα συναντήσουν το τέρας του Λοχ Νες, θα ενώσουν τα κλαν και (φυσικά) θα αντιμετωπίσουν και θα εκδιώξουν τους Ρωμαίους λεγεωνάριους. 

Και, όπως θα περίμενε κανείς, όλα θα τελειώσουν με ένα τρικούβερτο γλέντι με άφθονα αγριογούρουνα, κάτω από τ' αστέρια του γαλατικού ουρανού...

Στη Σκωτία, πολλοί εθνικιστές αντιμετώπισαν το νέο άλμπουμ ως μια αλληγορία του αγώνα τους για την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει και του δημοψηφίσματος που πρόκειται να διεξαχθεί του χρόνου για το θέμα αυτό. 

Ο Φερί ωστόσο, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σκωτία στα πλαίσια της προώθησης του άλμπουμ, αρνήθηκε ότι είχε αυτό το σκοπό όταν έγραφε το σενάριο του τελευταίου Αστερίξ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό 24 – 10 – 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου