Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Οι Γάλλοι προετοιμάζονταν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ



Το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας είχε μελετήσει τον Νοέμβριο του 2011 τις συνέπειες που θα είχε για τη Γαλλία μια κατάρρευση της ευρωζώνης που θα συνδεόταν με την εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα, ιδιαίτερα το κόστος για τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Φρανσουά Μπαρουέν.
Είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της γαλλικής κυβέρνησης εκείνης της περιόδου που αναγνωρίζει την ύπαρξη τέτοιας μελέτης...

"Εκείνη τη στιγμή, η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα, που συνίσταται στην διαγραφή του 50% του χρέους της, βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας, η ΕΕ βρίσκεται σε έναν κυκλώνα, το ευρώ δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές", γράφει ο Μπαρουέν, τότε υπουργός Οικονομίας, στο βιβλίο του "Ημερολόγιο της Κρίσης", το οποίο θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το περιοδικό "L' Express", το οποίο κυκλοφορεί αύριο.
"Το χειρότερο; Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ένα αποτέλεσμα διάχυσης, μια θεωρία ντόμινο, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ντε φάκτο την έξοδο της Γαλλίας", σημειώνει ο Μπαρουέν.
Ο πρώην υπουργός εξηγεί ότι είχε συγκεντρώσει "τρεις έμπιστους ανθρώπους" στο γραφείο του στο Μπερσί, το Νοέμβριο του 2011, σε μια σύνοδο με την ονομασία "Μαύρος Κύκνος" "από την οποία δεν υπάρχει κανένα ίχνος και την οποία θίγω εδώ για πρώτη φορά": "υποχρεωτική εχεμύθεια. Δεν θα πρέπει να μιλήσουν γι'αυτήν σε κανέναν, ούτε στα μέσα ενημέρωσης προφανώς, ούτε στο ίδιο τους το περιβάλλον".
"Ζητώ από αυτούς τους έμπιστους ανθρώπους να εργαστούν πάνω σε δύο υποθέσεις: το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη για τη Γαλλία και δύο είδη απωλειών: αυτές του τομέα τραπεζών-ασφαλειών από την μία πλευρά και αυτές της κατάρρευσης ολόκληρης της ευρωζώνης από την άλλη", συνεχίζει ο Μπαρουέν.
"Δεν θα κράταγα καμία σημείωση πάνω στο ζήτημα αυτό. Σκοπίμως. Τα ανακαλώ από μνήμης. (...) Συνίστατο στο να φανταστούμε την πιο ζοφερή υπόθεση της σύγχρονης οικονομικής μας ιστορίας", εξηγεί. "Είναι μια συζήτηση χωρίς τεκμήρια. Χωρίς ίχνη".
Σύμφωνα με τον ίδιο, "ο καθένας ξέρει ότι και μόνον το αντικείμενο της συνόδου, αν γινόταν γνωστό, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες". "Αυτό το ανεπίσημο ραντεβού αφορά ωστόσο μόνον υποθέσεις εργασίας. Θα ήταν ασυνειδησία να μην εξεταστούν", υπογραμμίζει ο Μπαρουέν.
Τα αποσπάσματα που δημοσιεύει το "L'Express" δεν διευκρινίζουν αν έγιναν και άλλες συναντήσεις πάνω στο ζήτημα αυτό.
Ethnos.gr 30 – 10 – 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου