Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Στις τράπεζες σπέρματος από ανάγκη!

Πενία τέχνας κατεργάζεται, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας γίνονται δότες σπέρματος. Πόσα κερδίζουν κάθε φορά. Οι προϋποθέσεις και το... ΦΠΑ...
Κάποτε θα ακουγόταν ως αστείο. Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε όμως όχι. Η άσχημη οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει, το τελευταίο διάστημα, τόσο Ελληνες όσο και αλλοδαπούς, στις τράπεζες σπέρματος, αναζητώντας κάποια έξτρα χρήματα.
Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", τα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών σπέρματος κυριολεκτικά κατακλύζονται κάθε μέρα από εκατοντάδες τηλεφωνήματα ανδρών οι οποίοι δηλώνουν την επιθυμία να διαθέσουν το σπέρμα τους.
"Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από άτομα που θέλουν να γίνουν δότες λόγω οικονομικής κρίσης", όπως δηλώνει στην κυριακάτικη Ελευθεροτυπία..
Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει συνέχεια. Υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση περίοδοι με ιδιαίτερη κίνηση, όπως το καλοκαίρι, πριν τις διακοπές, αλλά και πριν τα Χριστούγεννα.
Μέχρι τι ποσό μπορούν να κερδίσουν οι δότες
Αν και ο νόμος προβλέπει πως η όλη διαδικασία δεν μπορεί να αμειφθεί περισσότερο από 200 ευρώ, ποσό που θεωρείται αποζημίωση για ιατρικά έξοδα και μετακίνηση, αυτό δεν έχει και απόλυτη εφαρμογή, αφού αρκετές τράπεζες σπέρματος πληρώνουν με τη φορά, από 30 έως 50 ευρώ.
Πάντως, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μόνο ένας στους δέκα δότες πληροί τις προϋποθέσεις.
"Ο δότης εισπράττει 50 ευρώ τη φορά. Δεν μπορεί όμως να διαθέσει το σπέρμα του πάνω από μία φορά την εβδομάδα, ώστε να μην το κάνει επάγγελμα. Είναι διεθνής η οδηγία αυτή, ώστε να μην μπορεί κανείς να επιβιώσει με τα ποσά που δίνονται", αναφέρει υπεύθυνος της Τράπεζας Serum στην εφημερίδα.
Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν διστάζει να φορολογήσει το σπέρμα προκειμένου να γεμίσει τα ταμεία. Πλέον το σπέρμα έχει και ΦΠΑ 13%, αν και υπάρχει οδηγία ότι τα προϊόντα του ανθρώπινου σώματος δεν υπόκεινται σε καθεστώς φορολόγησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολιτεία δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των τραπεζών σπέρματος στη χώρα, ενώ σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", υπάρχει τράπεζα που διαθέτει τους ίδιους δότες εδώ και 10 χρόνια (!)
News247.gr 31 – 7 – 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου