Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

17% λιγότερα σκουπίδια λόγω κρίσης

ΑΤΤΙΚΗ: ΕΝΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΑ.Ο.Σ. ΠΡΟΩΘΕΙ ΚΑΥΣΗ

Το καλό νέο: Τα σκουπίδια μειώνονται φέτος στην Αττική κατά 17%. Τα κακά νέα: Η μείωση οφείλεται στην οικονομική κρίση και όχι στην αύξηση της ανακύκλωσης, ο σχεδιασμός για την επεξεργασία τους από εργολάβους-επενδυτές παραμένει ίδιος, σαν να αναμένεται αύξηση, και το κόμμα του ΛΑΟΣ προωθεί την καύση τους...

Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν χθες σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που συζήτησε το Στρατηγικό Σχέδιο για τα έτη 2012-2014. Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά δράσεων σε διάφορους τομείς, χαρακτηρίζοντας όμως το θέμα των στερεών αποβλήτων απόλυτης προτεραιότητας. Σε πρόφατο δημοσίευμά μας («Πάνε να προλάβουν το ΕΣΠΑ με τεχνολογία βιο-ξήρανσης 5/11/2011), είχαμε αναφερθεί στα όσα περιέχει το Στρατηγικό Σχέδιο 2012-2014 για τα στερεά απόβλητα, επισημαίνοντας ότι μένει στις προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδιασμόυ (ΠΕΣΔΑ) της δεκαετίας του '90 με τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων τεράστιας χωρητικότητας, τρεις χώρους ταφής και σειρά άλλων έργων.
Θυμίζαμε επίσης τον αγώνα της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες να προωθήσει τα τέσσερα εργοστάσια (προϋπολογισμού κατασκευής 440 εκατ., τα οποία μαζί με τη λειτουργία θα απέφεραν στους ιδιώτες επενδυτές τζίρο 2-3 δισ. ευρώ σε διάστημα 20-25 ετών) με αποφάσεις που ελήφθησαν κακήν-κακώς στην αρχή του χρόνου, ακυρώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να ακυρωθεί αργότερα η... ακύρωση ύστερα από προσφυγή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής («κρατική» περιφέρεια).
Βιοξήρανση
Σημειώνεται ότι για το ένα από αυτά τα εργοστάσια το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους για επεξεργασία με τη μέθοδο της βιοξήρανσης που προωθεί ο όμιλος Μπόμπολα. Κατά τα άλλα, κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλες οι τεχνολογίες είναι «ανοιχτές» στη διαβούλευση που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ομως, το «ανοιχτό» της διαδικασίας κατερρίφθη με πάταγο όταν, μόλις προχθές, το ΥΠΕΚΑ οργάνωσε «ημερίδα» για το θέμα (χωρίς να καλέσει μέσα ενημέρωσης), την οποία αναγκάστηκε να ματαιώσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων και ενώ δεν είχε ενημερώσει ούτε την εμπλεκόμενη Περιφέρεια.
Για τη δυνατότητα επανεξέτασης του σχεδιασμού μίλησε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο η σύμβουλος της πλειοψηφίας Ηρώ Ζερβάκη. Ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το 2011 παρατηρείται μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων κατά 28% στον Δήμο Αθηναίων, ενώ στο σύνολο της Αττικής ίσως και να φτάσει το 17%! Αυτό το δεδομένο, αν συνδυαστεί με βελτίωση της ανακύκλωσης και επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων με κομποστοποίηση, μειώνει κατά πολύ τις ανάγκες σε εργοστάσια και νέους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ.
Ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός δήλωσε ότι ο σχεδιασμός είναι σε διαβούλευση με όλα τα θέματα ανοιχτά σε συζήτηση, αλλά υπεραμύνθηκε τόσο του ρόλου που μπορούν να παίξουν στην επεξεργασία τους οι ιδιώτες, που «δεν είναι εγκληματίες», όσο και της εμπλοκής τους στην αποκομιδή στο διάστημα των πρόσφατων κινητοποιήσεων, που κόστισαν 80.000 ευρώ για 3-4 μέρες.
Την ανάγκη να αλλάξει ο σχεδιασμός με τα «φαραωνικά» έργα επισήμανε ο σύμβουλος των Οικολόγων Κ. Διάκος, ενώ οι Ν. Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Α. Χάγιος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) τόνισαν την ανάγκη να λειτουργήσει επιτέλους ο Φορέας Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ), που θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί από την αρχή του έτους καθώς προβλεπόταν στον «Καλλικράτη».
Ομως ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης που πρόσκειται στον ΛΑΟΣ (Αττική Οδός) Μπάμπης Καραθάνος πρόκρινε την εφαρμογή νεότερων μεθόδων που δεν αφήνουν υπόλειμμα, ενώ παλαιότερα ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε μιλήσει για τα προτερήματα των μεθόδων καύσης.
Για Κερατέα
Σε δικό της δελτίο Τύπου η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης επισημαίνει τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων λέγοντας ότι οι ποσότητες που παράχθηκαν το 2010 θα ξαναπαραχθούν το 2025. Τονίζει ότι αν γίνουν τέσσερα εργοστάσια (2 στη Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα) συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 1.350.000 τόνων «δεν θα έχουν υλικό να επεξεργαστούν» και ότι αρκούν τα δύο μικρά σε Γραμματικό-Κερατέα (σύνολο 250.000 τόνοι), ώστε να απελευθερωθεί χώρος και στη Φυλή. Εκτιμάται μάλιστα ότι, εάν αυξηθεί η ανακύκλωση-κομποστοποίηση, είναι πιθανό να μην είναι καν απαραίτητη η κατασκευή ΧΥΤΥ στην Κερατέα στην έκταση όπου σχεδιαζόταν.*
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 11 – 10 – 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου