Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Οι γονυκλισίες στη Μέρκελ δεν αρκούν...


Κ. Στούπας

Τ φρικωδέστατον ον τν κακν θάνατος οθν πρς μς͵ πειδήπερ ταν μν μες μεν͵ θάνατος ο πάρεστιν͵ ταν δ θάνατος παρ͵ τόθ΄ μες οκ σμέν. οτε ον πρς τος ζντάς στιν οτε πρς τος τετελευτηκότας͵ πειδήπερ περ ος μν οκ στιν͵ ο δ΄ οκέτι εσίν.
 
Tο πιο φοβερό από τα κακά, ο θάνατος, δεν είναι τίποτε για εμάς – στο βαθμό που όσο υπάρχουμε, δεν είναι παρών κι όταν πάλι είναι παρών εκείνος, τότε δεν υπάρχουμε εμείς. Άρα ο θάνατος δεν υπάρχει ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους πεθαμένους – εφόσον για τους πρώτους δεν υπάρχει, ενώ οι άλλοι δεν υπάρχουν πια.
Επίκουρος

Μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε την Κυριακή το βράδυ να τηλεφωνήσει στην καγκελάριο για να ζητήσει επίσπευση μιας συμφωνίας. Φαίνεται πως η κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου είναι τραγική...


Η κυβέρνηση φαίνεται πως αρχικά είχε επενδύσει πολλά σε μια ενδιάμεση συμφωνία, ικανή να επικοινωνηθεί σαν επιτυχία προκειμένου με πρόωρες εκλογές να δοθεί μια αυτοδύναμη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς τα βαρίδια της εσωκομματικής αριστερής αντιπολίτευσης.

Με μια πιο συμπαγή αυτοδύναμη πλειοψηφία φαίνεται πως στο επιτελείο του κ. Τσίπρα υπολογίζουν πως θα μπορούσε να πάει σε μια ελεγχόμενη υποχώρηση μιας μεγάλης συμφωνίας στα πλαίσια ενός τρίτου μνημονίου.

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως υπερτιμούν ακόμη  τις επιπτώσεις μιας συμφωνίας με τους εταίρους που θα επιτρέψει την πρόωρη εκταμίευση μερικών δισ. ευρώ ως προς τις επιπτώσεις στα δημόσια ταμεία και την πραγματική οικονομία.

Όπως  λάθος εκτίμησαν τη δυνατότητα συμμαχίας του νότου που εξελίχθηκε σε μια πρωτοφανή απομόνωση της χώρας ή τον ρωσικό αγωγό με την προκαταβολή των 5 δισ. ευρώ, έτσι και με την ενδιάμεση συμφωνία στην κυβέρνηση υπερτιμούν τις επιπτώσεις της, στην ανάσχεση των υφεσιακών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη...

Η κατάσταση στις τράπεζες είναι ασφυκτική, όπου ο έλεγχος κεφαλαίων άτυπα έχει ξεκινήσει με την καθυστέρηση και γραφειοκρατική παρεμπόδιση αναλήψεων πέραν των καθημερινών εξόδων...

Στην πραγματική οικονομία η αβεβαιότητα είναι τέτοια που έχουν ανασταλεί όλες οι δαπάνες εκτός των βασικών που συντηρούν τις υποτυπώδεις λειτουργίες των επιχειρήσεων.

Στις εισαγωγές η μη αποδοχή εγγυητικών ελληνικών τραπεζών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ελλείψεις βασικών αγαθών στα ράφια σύντομα.

Οι συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία θα έχουν σαν συνέπεια την έκρηξη της ανεργίας, την περαιτέρω μείωση των δημόσιων εσόδων, των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και την αύξηση των κόκκινων δανείων τους προσεχείς μήνες. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα άλμα επί κοντώ με κοντάρι μια αμφίβολη συμφωνία, αγνοώντας πως το έδαφος κάτω από τα πόδια της έχει μετατραπεί σε κινούμενη άμμο.

Μια ενδιάμεση συμφωνία με τους Ευρωπαίους ακόμη και αν με όρους δημιουργικής ασάφειας, έχει στοιχεία που μπορούν να επικοινωνηθούν σαν επιτυχία μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν θα είναι αρκετή για να επιστρέψουν οι καταθέσεις που έφυγαν τους τελευταίους μήνες από τις τράπεζες. Ούτε καν αυτές που φυλάγονται στα στρώματα…

Μια ενδιάμεση συμφωνία δεν είναι ικανή να αντιστρέψει την τάση φυγής των επενδύσεων που έχει δρομολογήσει η αριστερή διακυβέρνηση ή να προσελκύσει νέες επενδύσεις, εν μέσω του ορυμαγδού αρνητικής δημοσιότητας για τη χώρα.

Ο βαθμός εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο που οι εργαζόμενοι σηκώνουν τις Παρασκευές τα υπόλοιπα της μισθοδοσίας από τις τράπεζες για να μην πιαστούν στον ύπνο κάποια Δευτέρα πρωί.
Καμία συμφωνία δεν είναι ικανή να επαναφέρει την εμπιστοσύνη όσο διάφοροι γραφικοί υπουργεύοντες ανταγωνίζονται αλλήλους ποιος θα εκστομίσει τη μεγαλύτερη μπαρούφα εναντίον των θεσμών και των μνημονίων.
 
Η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη της οικονομίας γιατί έχει χάσει τη μάχη της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην πράξη. Μπορεί στις δημοσκοπήσεις μια σημαντική πλειοψηφία να επικροτεί τη σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά επί του πρακτέου είναι η ίδια αυτή πλειοψηφία που δεν αφήνει ούτε ένα 50ευρω στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Βέβαια, το πιο πιθανό σενάριο είναι η όποια συμφωνία να είναι ατιμωτική για την κυβέρνηση και ως εκ τούτου μη διαχειρίσιμη.

Αλλά ακόμη και αν αφήνει περιθώρια επικοινωνιακής διαχείρισης, οι συνθήκες στην οικονομία είναι τόσο αρνητικές που μέχρι το καλοκαίρι θα επιδεινώσουν αναφανδόν την κατάσταση, σε σημείο βρασμού και έκρηξης. Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις θέλουν το σημείο «βρασμού» της οικονομικής κρίσης το Φθινόπωρο.

Ακόμη και αν αύριο προέκυπτε ένα τρίτο μνημόνιο και διάθεση πολυμερούς στήριξης από τους Ευρωπαίους σε μια κυβέρνηση χωρίς νεομπολσεβίκους, οι επιπτώσεις αντιστροφής της καταστροφής στην πραγματική οικονομία θα απαιτούσαν μήνες για να φανούν.

Το 2010 υπήρξε πάλι πρόβλημα με την αποδοχή εγγυητικών ελληνικών τραπεζών, παρά τη στήριξη από οργανισμούς εγγύησης εξαγωγικών πιστώσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας και χρειάστηκε 1-1,5 χρόνος μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Για τη σχέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την εμπιστοσύνη στην οικονομία ισχύει αυτό που έλεγε ο φιλόσοφος Επίκουρος για τη ζωή και το Θάνατο.

Όταν ο Θάνατος είναι εδώ ,δεν θα είμαι εγώ για να τον φοβηθώ. Όταν εγώ είμαι εδώ, ο Θάνατος απουσιάζει.

Όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι παρούσα, η εμπιστοσύνη θα απουσιάζει από την οικονομία... Όταν η εμπιστοσύνη επιστρέψει, η κυβέρνηση της αριστεράς θα απουσιάζει.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι, πόσο αυτή η χώρα μπορεί να αντέξει χωρίς κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία.


Πηγή:www.capital.gr 28 – 4 – 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου