Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ποιοι «λίσταρχοι»; Εμείς θα πληρώσουμε πάλι!



Είχαμε μια ελπίδα -όσοι είχαν, τέλος πάντων- ότι με τη νέα κυβέρνηση θα πληρώσουμε λιγότερους φόρους, επειδή θα έπιανε κάνα ευρώ παραπάνω από τους φοροφυγάδες, εγχώριους και εξωχώριους. Άλλωστε, τόσες λίστες υπάρχουν (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Νικολούδη), τους μισούς από όσους είναι εκεί μέσα να πιάσουν και να τους βάλουν να πληρώσουν, εμείς μπορούμε να γλιτώσουμε, ας πούμε, την έκτακτη εισφορά...

Αμ δε. Όνειρο ήταν και πάει. Φρόντισε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός να προσγειώσει τους πάντες: Τους οικονομικούς υπουργούς, που κυνηγούν κάθε ευρώ με το ντουφέκι. Τον πρωθυπουργό, που μας έχει ταράξει στις πομφόλυγες, ότι θα συλλάβει τους «λίσταρχους», τους οποίους οι προηγούμενες κυβερνήσεις «έκρυβαν». Προσγείωσε ο υπουργός τον ίδιο τον εαυτό του. Γιατί ήταν ο ίδιος υπουργός, ο οποίος είχε, προφανώς, παραμυθιάσει όλους τους προηγούμενους ότι θα πιάσουμε τον θησαυρό των «λιστών» και θα λύσουμε τα προβλήματά μας.
Ο υπουργός είναι ο Παναγιώτης Νικολούδης, που ορίστηκε επί τούτου, δηλαδή για να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Δικαστής το επάγγελμα, άρα μετράει τα λόγια του. Διάβασα όσα είπε στη Βουλή μια φορά (εδώ) και δεν πίστευα τα μάτια μου. Γι' αυτό είπα να τα ξαναδιαβάσω από πιο φιλικές προς την κυβέρνηση εφημερίδες (εδώ κι εδώ). Μου πέρασε η αμφιβολία και μ' έπιασε μελαγχολία.
 Όταν ένας υπουργός, που δεν είναι πολιτικό, ,λέει αυτά που λέει («είναι δύσκολος ο έλεγχος των λιστών», «οι Ελβετοί δεν δίνουν στοιχεία», «είναι δύσκολος ο έλεγχος και των off shore», «πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους»), εμάς τους υπόλοιπους -που δεν είμαστε σε λίστες και δεν έχουμε off shore- πρέπει να  μας λούζει κρύος ιδρώτας. Ή απλώς ν’ ανοίγουμε τις τσέπες μας, για να έρθει ο έφορος να πάρει ό,τι βρει.
Ώστε έτσι, λοιπόν, κύριε υπουργέ επί της... αδιαφθορίας; «Είναι δύσκολος» ο έλεγχος των «λιστών» και των εξωχώριων εταιρειών; Μα, ακριβώς τα ίδια μας έλεγαν και οι προηγούμενοι (ο Παπακωνσταντίνου, ο Βενιζέλος, ο Στουρνάρας, ο Χαρδούβελης). Όμως, αυτοί ήταν είτε «διεφθαρμένοι» είτε είχαν τέτοιους φίλους. Τα ίδια κι εσείς;
Τότε γιατί ο κ. Τσίπρας παραμύθιαζε τους πάντες, λέγοντας ότι η δική του κυβέρνηση, επειδή «έχει βούληση», θα χτυπούσε τη φοροδιαφυγή, τους «λίσταρχους» και όποιο άλλο κακό και θα γέμιζε τα κρατικά ταμεία; (εδώ). Δεν ήξερε, θα μου πείτε. Και αερολογούσε, όπως όλοι στην αντιπολίτευση. Ή απλώς μάζευε ψηφαλάκια από αφελείς, που νόμιζαν ότι αρκεί να αλλάξει η κυβέρνηση για να μην πληρώνουν φόρους, γιατί θα πλήρωναν οι φοροφυγάδες.
Τώρα ήρθε η ώρα να (ξανα)πληρώσουμε εμείς, αφού «είναι δύσκολο» να πληρώσουν οι φοροφυγάδες και οι «λίσταρχοι», όπως μας είπε ειλικρινέστατα ο υπουργός.
Γεια στο στόμα σου, κύριε Νικολούδη. Και εις υγείαν όλων ημών των υπολοίπων. Των κορόιδων…
http://www.protagon.gr/ 4 – 4 – 2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου