Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

Ελαφρόμυαλες «πηγές», «έγκυρες» προβλέψειςΤο παιχνίδι παίζεται κάπως έτσι: ρωτάει ο δημοσιογράφος έναν κυβερνητικό αξιωματούχο κι εκείνος του δίνει μιαν απάντηση. Το θέμα που θα βγει εξαρτάται από δύο παράγοντες. Την αξιοπιστία του ερωτωμένου και την ικανότητα του ερωτώντος να αξιολογήσει την απάντηση. Κάπως έτσι μπορεί να προκύψει είτε «λαυράκι»( «θεματάρα» στη δημοσιογραφική γλώσσα) είτε μια μούφα...

Κάπως έτσι γίνεται τα τελευταία χρόνια πέντε χρόνια της κρίσης με τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Λέει μια μπαρούφα ένας Έλληνας αξιωματούχος, συνήθως μη κατονομαζόμενος, την κάνει «θέμα» ένα ξένο μέσο ενημέρωσης, το αρπάζουν τα ελληνικά και γίνεται ντόρος, μέχρι να ξεθυμάνει σε λίγες μέρες.
Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση. Βεβαίως, εδώ και δυόμισι μήνες παρατηρείται μια ιδιομορφία: πολλοί αξιωματούχοι της νέας κυβέρνησης λένε καθημερινά του κόσμου τις ανοησίες, και όχι πάντοτε ανώνυμα. Οι ξένοι δημοσιογράφοι, που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοια, παίρνουν στα σοβαρά την μπαρούφα και η συνέχεια είναι αναμενόμενη.
Τελευταίο κρούσμα το δημοσίευμα των Financial Times ότι «η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία» στο τέλος Απριλίου, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές της (εδώ). Συνέβη αυτό που περιγράψαμε. Κάποιος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης το είπε στους συντάκτες του άρθρου κι έτσι μας προέκυψε ο ντόρος.
Όμως, στοιχειώδης επεξεργασία των δεδομένων δεν οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα:
1. Καμία κυβέρνηση (πουθενά στον κόσμο) δεν προαναγγέλλειτη χρεοκοπία της χώρας. Ο αξιωματούχος, που επικαλείται η εφημερίδα, είναι απλώς ελαφρόμυαλος, δηλαδή ανόητος.
2. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι όσα είπε εντάσσονται στη «διαπραγματευτική τακτική» (το επισημαίνει -σωστά- το δημοσίευμα), πρόκειται για βλακώδη επιδίωξη. Αν μια κυβέρνηση έχει φτάσει «στο αμήν», δεν το λέει σε μια εφημερίδα, όσο έγκυρη κι αν είναι. Προειδοποιεί απευθείας αυτούς που πρέπει, όπως έγινε πριν από έναν μήνα με την επιστολή Τσίπρα σε Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ (εδώ), την οποία είχαν αποκαλύψει επίσης οι FT.
Eπομένως, η «προετοιμασία» της Ελλάδας για χρεοκοπία στο τέλος Απριλίου είναι μια πομφόλυγα. Το έχουμε ξαναγράψει ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, επειδή απλούστατα καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το ασήκωτο βάρος μιας τέτοιας απόφασης (εδώ). Καμία κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία, αρνούμενη να αυξήσει κάποιον φόρο ή να μεταθέσει ένα νομοσχέδιο (π.χ. για τα εργασιακά). Και οι Ευρωπαίοι δεν θα τολμήσουν να οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία  για μια «ρήτρα» (μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις), όταν υπάρχει η λύση της αναβολής.
Τι θα συμβεί, λοιπόν, στις 25 Απριλίου (επομένη της συνεδρίασης του Eurogroup); Τίποτα! Ο ήλιος θα ανατείλει κανονικά από τον Υμηττό και θα δύσει στο όρος Αιγάλεω. Θα συμβεί το λογικώς αναμενόμενο: κυβέρνηση και δανειστές θα καταλήξουν σε μια μεσοβέζικη συμφωνία, που δεν θα οδηγεί σε καμία χρεοκοπία και κανένα Grexit.
Και όλα θα κριθούν τον Ιούνιο. Τότε θα ‘ρθουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση Τσίπρα. Αν θέλει λεφτά, θα υπογράψει νέο Πρόγραμμα (Συμβόλαιο, Μνημόνιο κτλ). Αν δεν θέλει, καλή μας τύχη.

http://www.protagon.gr/ 15 – 4 – 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου