Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Οι ευρασιατικές γλώσσες προέρχονται από την ίδια μητρική γλώσσα


Ευρασιατικές γλώσσες από την Πορτογαλία μέχρι τη Σιβηρία, σχημάτιζαν πριν από 15.000 χρόνια μία «υπερ-οικογένεια», με ρίζες στη Νότια Ευρώπη, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Οι γλώσσες που μιλούν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε Ευρώπη και Ασία κατάγονται από μία αρχαία γλώσσα της Νότιας Ευρώπης κάπου στα τέλη της τελευταίας εποχής των παγετώνων, σύμφωνα με μία έρευνα...

ΥπεύθυνοςΚανόνη Κατερίνα
Όπως ισχυρίζονται επιστήμονες από τη Βρετανία, λεξιλόγια τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όσο τα αγγλικά και τα ουρντού, τα γιαπωνέζικα και τα ιτελμέν (παλαιοσιβηρική γλώσσα) είχαν κοινή καταγωγή από μία γλώσσα που ομιλούνταν στο βορειο-ανατολικό άκρο της Ρωσίας πριν από 15.000 χρόνια.
Από την προγονική γλώσσα, προέκυψαν άλλες εφτά, που σχημάτισαν μία αρχαία ευρασιατική «υπερ-οικογένεια». Αυτές με τη σειρά τους χωρίστηκαν στις γλώσσες που μιλιούνται σήμερα σε όλη την Ευρασία, από την Πορτογαλία μέχρι τη Σιβηρία.
Οι γλωσσολόγοι κάνουν λόγο εδώ και πολλά χρόνια για μία αρχαία Ευρασιατική υπερ-οικογένεια γλωσσών. Η συγκεκριμένη άποψη, όμως, ήταν αμφιλεγόμενη γιατί πολλές λέξεις εξελίσσονται πολύ γρήγορα και δυσκολεύονται να διατηρήσουν την καταγωγή τους. Οι περισσότερες λέξεις έχουν 50% πιθανότητες να αντικατασταθούν από άσχετους όρους κάθε 2.000-4.000 χρόνια.
Κάποιες γλώσσες, όμως αντέχουν πολύ περισσότερο. Σε προηγούμενη μελέτη, η ομάδα του Mark Pagel, εξελικτικού βιολόγου στο Πανεπιστήμιο Ρίντινγκ, κατάφερε να δείξει ότι κάποιες λέξεις, μεταξύ των οποίων και αντωνυμίες, αριθμοί και επιρρήματα που χρησιμοποιούνταν πολύ συχνά, κατάφεραν να επιζήσουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν να αντικατασταθούν από άλλες λέξεις.
Για την τωρινή μελέτη ο Pagel χρησιμοποίησε ένα υπολογιστικό μοντέλο για να προβλέψει τις λέξεις που άλλαξαν ελάχιστα όλα αυτά τα χρόνια και ακούγονται το ίδιο στις διάφορες ευρασιατικές γλώσσες. Στη συνέχεια, η ομάδα ήλεγξε τη λίστα με μία βάση δεδομένων, την οποία δημιούργησαν γλωσσολόγοι.
Όπως αναφέρεται και στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές βρήκαν 23 λέξεις σε τουλάχιστον τέσσερις ευρασιατικές γλώσσες. Οι περισσότερες λέξεις χρησιμοποιούνται συχνά, όπως οι αντωνυμίες “I” («εγώ») και “we” («εμείς»), και τα ουσιαστικά “man” («άντρας») και “mother” («μητέρα»). Να σημειωθεί ότι η λίστα περιείχε ελάχιστα ρήματα.
Τα ευρήματα βοήθησαν τους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα οικογενειακό δέντρο των εφτά αυτών γλωσσών.
Πηγή: The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου