Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Γούντροου Ουίλσον (Woodrow Wilson): Ο Πρόεδρος της προόδου



Ο Woodrow Wilson υπήρξε ο 28ος Πρόεδρος των ΗΠΑ κερδίζοντας τις προεδρικές εκλογές του 1912 ως υποφήφιος της δημοκρατικής παράταξης, ενώ είναι ο μοναδικός πρόεδρος κάτοχος διδακτορικού διπλώματος.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας κατάφερε να κάνει προοδευτικές ρυθμίσεις μέσα από το Κογκρέσο σε τομείς όπως η φορολογία, η οικονομία και το εμπόριο...
Ο Thomas Woodrow Wilson όπως ήταν το πλήρες του όνομα γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1856 στο Staunton της Virginia, όντας το τρίτο παιδί της πολύτενκης οικογένειάς του. Οι γονείς του ήταν ο Αιδεσιμότατος Joseph Ruggles Wilson και η Jessie Janet Wilson με καταγωγή από την Σκωτία και την Ιρλανδία που οι πρόγονοί τους είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική το 1807.

Ο Wilson ήταν ένα δυσλεκτικό παιδί με αποτέλεσμα να καταφέρει να διαβάσει πρώτη φορά όταν ήταν 10 ετών. Ωστόσο, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την ικανότητά του στη στενογραφία αντισταθμίζοντας το πρόβλημα ανάγνωσης που αντιμετώπιζε ενώ η αυτοπειθαρχία του ήταν εκείνη που τον έκανε να διαπρέψει στον ακαδημαϊκό χώρο.

Στις 24 Ιουνίου του 1885, ο Woodrow Wilson θα παντρευόταν την Ellen Louise Axson με την οποία θα αποκτούσε 3 κόρες, ενώ ο δεύτερος γάμος του έγινε το 1915 με την Edith Galt ύστερα από το θάνατο της Axson το 1914.

Λάτρευε τα αυτοκίνητα και αγαπούσε το μπέιζμπολ, τις μηχανές και το γκολφ τα οποία φρόντιζε να απολαμβάνει σε κάθε ευκαιρία. Μάλιστα το αγαπημένο του αυτοκίνητο ήταν το Pierce-Arrow του 1919.

Οι σπουδές του περιλαμβάνουν έναν χρόνο στο Πανεπιστήμιο Davidson της Βόρειας Καρολίνας, ενώ συνέδεσε το όνομά του με το Princeton College όπου παρέμεινε μία τριετία και έλαβε το 1879 το απολυτήριό του, για να συνεχίζει το 1883 τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο John Hopkins, όπου πήρε και το πτυχίο του στις Πολιτικές Επιστήμες και την Ιστορία.

Από το 1902 έως το 1910 διετέλεσε πρόεδρος του Princeton College όπου έγινε γνωστός για τις καινοτόμες και προοδευτικές ιδέες του στην εκπαίδευση.

Τότε θα έμπαινε ενεργά και στην πολιτική ζωή του τόπου θέτοντας υποψηφιότητα για κυβερνήτης του New Jersey καταφέρνοντας να κερδίσει για να τεθεί λίγα χρόνια αργότερα υποψήφιος των δημοκρατικών στις Προεδρικές εκλογές του 1912.

Η ανάδειξή του σε Πρόεδρο των ΗΠΑ έκανε τον Wilson έναν από τους σημαντικότερους Προέδρους όλων των εποχών καθώς φρόντισε να επεκτείνει τις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής του κυβέρνησης σε τομείς όπως η οικονομία, η προστασία των πολιτών και η εξωτερική πολιτική.

Αν και υποστηρίχτηκε από τους περισσότερους Αφροαμερικανούς υπήρχε ανεπίσημα κατά τη διάρκεια της θητείας του ένας φυλετικός διαχωρισμός στις ομοσπονδιακές θέσεις των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ ήταν και ο πρώτος Πρόεδρος που οργάνωσε μία σύγχρονη συνέντευξη τύπου σε προεδρικό επίπεδο, όπου οι αντιπρόσωποι των μέσων μπορούσαν να κάνουν ερωτήσεις που απασχολούσαν την κοινή γνώμη.

Οι Προεδρικές εκλογές του 1916 διεξήχθησαν ενώ η Ευρώπη καταστρεφόταν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Wilson κατάφερε να επικρατήσει ενάντια στον αντίπαλό του Charles Evans Hughes των Ρεπουμπλικανών με μικρή διαφορά κυρίως λόγο της ουδετερότητας που υποστήριζε ότι θα έπρεπε να έχουν οι ΗΠΑ στον πόλεμο. Ωστόσο, το 1917 οι ΗΠΑ θα έμπαιναν στον πόλεμο όταν η Γερμανία θα προσπαθούσε να πάρει με το μέρος του το Μεξικό ενάντια στις υπόλοιπες πολιτείες.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Wilson θα φρόντιζε να επιτύχει η εφαρμογή του Συμφώνου της Κοινωνίας των Εθνών, κάτι όμως που δεν θα ήταν καθόλου εύκολο και θα επιβάρυνε πολύ και την υγεία του καθώς τα εμπόδια που συνεχώς αντιμετώπιζε στην εκστρατεία επικύρωσης ήταν συνεχή και πολύπλοκα.

Τον Οκτώβριο του 1919 ο Woodrow Wilson υπέστη ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο από το οποίο παρέλυσε η αριστερή του πλευρά και έχασε την όραση του από το αριστερό μάτι. Αν και για μήνες προσπαθούσε να αποκαταστήσει την υγεία του δεν θα κατάφερνε να ανακάμψει ολοκληρωτικά, ενώ το κοινό δεν έμαθε ποτέ το μέγεθος της αναπηρίας του παρά μόνο ύστερα από το θάνατό του.

Ο Wilson υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της παγκόσμιας ιστορίας καθώς η πίστη του στην ειρήνη και την πρόοδο τις οποίες πάντα πρέσβευε υπήρξαν και οι βασικές του αρχές στην διακυβέρνηση των ΗΠΑ. Το μότο του ήταν ότι κατάφερε να κρατήσει τις ΗΠΑ έξω από τον πόλεμο και πράγματι τα κατάφερε στο μεγαλύτερο μέρος του τουλάχιστον, ενώ το όνομά του πρωταγωνίστησε σε δύο από τις σημαντικότερες συμφωνίες, εκείνης της Κοινωνίας των Εθνών αλλά και τις Συνθήκης των Βερσαλλιών.

Ο Woodrow Wilson άφησε την τελευταία του πνοή στις 3 Φεβρουαρίου του 1924 μετά την συνταξιοδότησή του κλείνοντας ένα πλούσια ιστορικό κεφάλαιο όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης, ενώ είχε καταφέρει να αποσπάσει και το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη το 1919 το οποίο του απονεμήθηκε το 1920.

Πηγή:www.capital.gr 20 – 4 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου