Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Τι κάνουμε συνήθως το Πάσχα;Μετά το Σάββατο του Λαζάρου έρχεται η Κυριακή των Βαϊων.
Εκείνη την ημέρα τα παιδιά ψάλλουν:

"Βάγια, Βάγια των Βαγιών
τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή
κόκκινο αυγό κι αρνί"

Το πρωί η εκκλησία είναι στολισμένη με κλαδιά δάφνης και γίνεται η λειτουργία στο τέλος της οποίας ο παπάς μοιράζει στους πιστούς κλαδάκια δάφνης, τα οποία τα βάζουμε στα εικονίσματα...
Το βράδυ γίνεται η ακολουθία του Νυμφίου.Το μεσημέρι συνηθίζουμε να τρώμε ψάρι.

Την Μεγάλη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη πηγαίνουμε κάθε βράδυ στην εκκλησία. Την Μ. Τρίτη ψάλλεται το Τροπάριο της Κασιανής.

Την Μ. Πέμπτη το πρωί βάφουμε τ'αυγά και φτιάχνουμε τα τσουρέκια. Το βράδυ στην εκκλησία ακούμε τα δώδεκα Ευαγγέλια. Μετά το έκτο ο παπάς βγάζει τον Εσταυρωμένο Χριστό λέγοντας το "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου..."

Την Μ. Παρασκευή δεν κάνουμε καθόλου δουλειές και νηστεύουμε και το λάδι. Οι καμπάνες όλη τη μέρα χτυπούν λυπητερά. Το πρωί ψάλλουν στην εκκλησία τα εγκώμια και στολίζουμε τον Επιτάφιο με τα λουλούδια που πηγαίνουν οι πιστοί. ΄Οταν στολιστεί ο Επιτάφιος προσκυνούν οι πιστοί και τα παιδιά περνούν από κάτω. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. ΄Ολος ο κόσμος με τις λαμπάδες ακολουθεί. Σε κάθε σταυροδρόμι στέκονται και ψάλλουν.

Το Μ. Σάββατο το πρωί συνηθίζεται να κοινωνούμε. Στη εκκλησία γίνεται η πρώτη Ανάσταση με το "Ανάστα ο Θεός" που λέει ο παπάς και πετάει φύλλα δάφνης.

Το βράδυ μικροί και μεγάλοι με τις λαμπάδες πηγαίνουν στην εκκλησία. ΄Οταν ο ιερέας προβάλλει στην ωραία πύλη και πει: "Δεύτε λάβετε φως" όλοι παίρνουν το φως ανάβοντας τις λαμπάδες. 

Σε λίγο βγαίνει έξω από την εκκλησία και λέει το Ευαγγέλιο για την Ανάσταση του Χριστού και ψάλλει το "Χριστός Ανέστη". ΄Ολοι φιλιούνται και ψάλλουν μαζί του. Πέφτουν βαρελότα και οι καμπάνες ηχούν χαρούμενα. ΄Οταν πάμε σπίτι τρώμε τη μαγειρίτσα που έχουμε ετοιμάσει από το πρωί και τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά.

Την Κυριακή του Πάσχα ψήνουμε το αρνί στη σούβλα, τρώμε, χορεύουμε και διασκεδάζουμε.

Yahoo! Ειδήσεις 8 – 4 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου