Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Σε δημοπρασία η επιστολή του Άινσταϊν με τις θρησκευτικές του απόψεις



H ιστορική επιστολή σχολιάζει ένα βιβλίο του θρησκευτικού φιλόσοφου Έρικ Γκούτκιντ

Το «Γράμμα του Θεού»

Η διάσημη φράση του «Ο Θεός δεν παίζει ζάρια» έκανε πολλούς να νομίζουν ότι ο Άλμπερτ Άινσταϊν ήταν θρησκευόμενος. Αυτό όμως απέχει παρασάγγας από την αλήθεια, όπως αποκαλύπτει με σαφήνεια η λεγόμενη «Επιστολή του Θεού», ένα γράμμα που έστειλε ο Γερμανός φυσικός σε έναν φιλόσοφο το 1954. Η ιστορική επιστολή βγαίνει τώρα σε δημοπρασία μέσω του eBay με τιμή εκκίνησης τα 3 εκατ. δολάρια...
Ο Άινσταιν έγραψε το γράμμα στα γερμανικά στις 3 Ιανουαρίου του 1954, με παραλήπτη τον φιλόσοφο Έρικ Γκούτκιντ, προκειμένου να σχολιάσει το βιβλίο του Γκούτκιν με τίτλο «Επιλέξτε τη Ζωή: Το βιβλικό κάλεσμα για επανάσταση».

«Η λέξη θεός δεν είναι για μένα τίποτα περισσότερο από την έκφραση και το προϊόν της ανθρώπινης αδυναμίας, ενώ η Βίβλος δεν είναι παρά μια συλλογή από αξιότιμους αλλά πρωτόγονους θρύλους, οι οποίοι είναι παρόλα αυτά μάλλον παιδαριώδεις» έγραψε ο θεμελιωτής της θεωρίας της Σχετικότητας.

«Καμία ερμηνεία, όσo δεξιοτεχνική κι αν είναι, δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό» πρόσθεσε ο νομπελίστας.

Η επιστολή βγαίνει τώρα στο σφυρί από τον ανώνυμο ιδιοκτήτη, ο οποίος την είχε αγοράσει σε δημοπρασία στο Λονδίνο το 2008 για 404.000 δολάρια.

Το γράμμα, μαζί με τον αρχικό του φάκελο, θα δημοπρατηθεί τώρα εκ νέου μέσω του eBay από τον οίκο Auction House, με έδρα το Λος Άντζελες. 

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 8-18 Οκτωβρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν μέσω του www.einsteinletter.com.
Newsroom ΔΟΛ 3 – 10 – 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου