Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Κλέφτες και οδυρόμενοι


Γιώργος Καρελιάς


Κλαυθμός και οδυρμός συνόδευσαν την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία αποτυπώνει την υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα από το 2010, δηλαδή από τότε που άρχισε η κρίση.
Όπως γίνεται σχεδόν πάντα με τους αριθμούς, η ανάγνωσή τους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έκθεσης, που πρόβαλαν τα περισσότερα ΜΜΕ, είναι η κατά 900% αύξηση των φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες. Πόση αλήθεια και πόση τραγικότητα κρύβει αυτός ο αριθμός;

Ας δούμε μερικούς άλλους αριθμούς. Είναι κοινό μυστικό ότι η φοροδιαφυγή οργίαζε (στα χρόνια της ευμάρειας) και οργιάζει (σήμερα ακόμα περισσότερο) στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών. Το λένε όλες οι εκθέσεις, εγχώριες και ξένες (εδώμια από αυτές).
Τι έκανε η μεγάλη πλειονότητα της κατηγορίας αυτής των συμπολιτών μας; Κάτι πολύ απλό και πολύ νόμιμο (αλλά, προφανώς, εντελώς ανήθικο). Δήλωνε εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, το οποίο πριν από την κρίση ήταν 12.000 ευρώ. Κι έτσι δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο (εδώ τα στοιχεία).
Αν, λοιπόν, ένας έξυπνος ελεύθερος επαγγελματίας πλήρωσε το 2009 φόρο 100 ευρώ και σήμερα κληθεί να πληρώσει 900 ευρώ, νάτην η αύξηση του 900%. Πόσο «άδικη» τη βρίσκετε; Εγώ καθόλου.
Ένα άλλο παράδειγμα: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αγρότες δήλωσαν το 2010 μέσο εισόδημα περίπου 1.500 ευρώ (προσοχή, ετήσιο εισόδημα). Τι φόρο πλήρωσαν; Εννοείται μηδέν. Αν σήμερα κάποιος από αυτούς κληθεί να πληρώσει 10 ευρώ φόρο, η στατιστική λέει ότι ο φόρος του αυξήθηκε κατά 1.000%. Πόσο «άδικο» είναι; Καθόλου.
Επομένως ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα. Η αύξηση των φόρων είναι για όλους το ίδιο; Άρα δικαιούνται όλοι να οδύρονται για όλους; Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα και βλέπουν τους φόρους του να αυξάνονται, είναι το ίδιο θύματα με τον γιατρό, τον δικηγόρο, τον καθηγητή ιδιαίτερων μαθημάτων, που εμφάνιζαν εισοδήματα στα όρια της φτώχειας και σήμερα καλούνται να πληρώσουν ένα στοιχειώδες ποσό στην Εφορία;
Ας αφήσουν την υποκρισία όσοι σήμερα οδύρονται για το «900% αύξηση των φόρων». Αν μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες πλήρωναν τα μισά απ’ όσα κλέβουν (καλύτερα αν το κράτος έπιανε τη μισή φοροδιαφυγή τους), θα μπορούσαν να καταργηθούν αμέσως η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα και το «χαράτσι» στα ακίνητα και να δοθούν αυξήσεις στους χαμηλούς μισθούς και στις συντάξεις.
Αν δεν γίνει αυτό, ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, ας πούμε ο Στουρνάρας του Τσίπρα, θα αναγκαστεί να αυξήσει κι άλλο τους φόρους και όλοι μαζί θα πάμε για βρούβες.
Δεν θα το κάνει; Καλά. Κι ο Σαμαράς το 2012, εννοείται πριν από τις εκλογές, κατακεραύνωνε τη φορομπηχτική πολιτική των προηγούμενων. Μετά έκανε ακριβώς το ίδιο. Όπως θα κάνει και ο επόμενος, αν συνεχιστούν οι κλαυθμοί και οδυρμοί για όλους. Αναξιοπαθούντες (πραγματικούς) και φοροκλέφτες.
http://www.protagon.gr/ 30 – 1 – 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου