Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η λίστα με τα δέκα πιο παρεξηγημένα φαγητά και ροφήματα


Αρχίζουμε με το πιο σοκαριστικό συμπέρασμα Βρετανού διατροφολόγου: «Το διπλό τσίζμπεργκερ των McDonalds είναι το πιο φτηνό, θρεπτικό και πλούσιο γεύμα στην ανθρώπινη ιστορία». Καλά διαβάσατε. Μετά από την κατάρριψη του μύθου για το junk food, ας πληροφορηθούμε για τη λίστα με τα δέκα πιο αδικημένα φαγητά και ροφήματα όπως την κατάρτισε για τον Telegraph η διατροφολόγος Ντάνιελ Τζόνσον...

1 Fish and chips
Προφανώς και δεν σας αφορά, αφού ελάχιστοι στην Ελλάδα τρώνε το παραδοσιακό αγγλικό έδεσμα, αλλά είπαμε πως η λίστα είναι του Telegraph. Πρέπει να μάθετε, πάντως, πως παρά το υψηλό ποσοστό σε λίπος και θερμίδες, τα fish and chips είναι θρεπτικά λόγω του ψαριού. Μία μερίδα σας προσφέρει βιταμίνες C, B6, B12, σίδηρος, Ω3 και ασβέστιο.
2 Τυρί
Το τυρί περιέχει πολλά λιπαρά και προσθέτει πολλές θερμίδες σε ένα γεύμα. Αρκετά τυριά, όμως, έχουν υψηλή διατροφική αξία. Το τσένταρ για παράδειγμα μας προσφέρει ασβέστιο, ψευδάργυρο, B12, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ. Το τυρί πρέπει να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
3 Κόκκινα φασόλια
Τα κόκκινα φασόλια που συνήθως τα βρίσκουμε σε κονσέρβες είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ενώ έχουν και ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. Ο συνδυασμός τους με τοστ – ακούγεται αηδιαστικό – προσφέρει καλή ισορροπία σε αμινοξέα.
4 Αλκοόλ
Ερευνα του Χάρβαρντ δείχνει πως οι άνδρες που πίνουν δύο ποτάκια την ημέρα, έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή. Επίσης, οι άνδρες που πίνουν 1-2 ποτά την ημέρα έχουν χαμηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν 1-2 φορές τις 15 μέρες, αλλά καταναλώνουν περισσότερα από τέσσερα ποτέ τη φορά.
5 Πίτσα
Παρότι μια πίτσα, όχι, δεν είναι χαμηλή σε λιπαρά, αν κάνετε μια προσεκτική επιλογή στα υλικά της μπορεί να αποκτήσει σημαντική διατροφική αξία. Προτιμήστε λεπτή ζύμη, αν γίνεται και ολικής άλεσης, μισή ποσότητα τυριού, στήθος κοτόπουλο και αρκετά λαχανικά.
6 Τηγανητό πρωϊνό
Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου καταπολέμησης της παχυσαρκίας ένα πρωινό με μπέικον, λουκάνικα, αυγά και φασόλια, δεν είναι κάτι που θα σας στείλει αδιάβαστους, αλλά ο πιο υγιεινός τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το πρωινό ρυθμίζει το μεταβολισμό μας για το υπόλοιπη της ημέρας και αν είναι πλούσιο σε λιπαρά θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο λίπος τις επόμενες ώρες. Ενα πλήρες αγγλικό πρωινό, βέβαια, έχει 977 θερμίδες.
7 Κάρυ
Σύμφωνα με έρευνες τρώγοντας κάρι μία ή δύο φορές την εβδομάδα θα μπορούσατε να ξορκίσετε την άνοια. Οι δοκιμές σε μύγες έδειξαν πως εκείνες που λάμβαναν κουρκουμίνη ζούσαν 75% περισσότερο. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λίνκεπινγκ στη Σουηδία, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα ποσοστά άνοιας είναι χαμηλότερα μεταξύ των ηλικιωμένων στην Ινδία από τους Δυτικούς ομολόγους τους. Επειδή τρώνε κάρυ.
Η νόσος Αλτσχάιμερ συνδέεται με την συσσώρευση της πρωτεΐνης του εγκεφάλου, φαινόμενο που αποκαλείται πλάκες αμυλοειδούς και βλάπτει την καλωδίωση του εγκεφάλου. Η κουρκουμίνη δεν διαλύει τις πλάκες, αλλά επιταχύνει το σχηματισμό των νευρικών ινών, μειώνοντας την ποσότητα των προδρόμων μορφών τους, που είναι γνωστές ως ολιγομερή.
8 Σοκολάτα
Εξαρτάται από τη σοκολάτα. Οι περισσότερες είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη. Το κακάο, όμως, έχει πλούσιο τόσο σε μεταλλικά στοιχεία όσο και σε πολυφαινόλες, όπως το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Ο διατροφολόγος λέει πως παρότι η σοκολάτα έχει πολύ ενέργεια, η κατανάλωσή της δεν συνδέεται με την παχυσαρκία. Καλό θα είναι, πάντως, να διαλέγετε μαύρη σοκολάτα.
Για όσους πάσχουν από υψηλή πίεση η σοκολάτα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής κατά 20% μέσα σε πέντε χρόνια, αφού ένα κομμάτι σοκολάτας έχει την ίδια αξία με μισή ώρα γυμναστικής.
9 Αυγά
Τα αυγά ανέκαθεν θεωρούνταν ο εχθρός της χοληστερίνης. Πρόσφατες έρευνες, όμως δείχνουν πως δεν σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Το 2011μελέτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφής έδειξε πως ένας κρόκος αυγού περιέχει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σε χοληστερίνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες A,D. Αφήσε που έχει και πρωτεΐνη.
10 Μιλκ Σέικ
Θεωρούνται θερμιδική βόμβα, αλλά τα μιλκ σέικ είναι αρκετά θρεπτικά λόγω του γάλατος. Το ημι άπαχο γάλα είναι πηγή ασβέστιου, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β12, ενώ είναι σημαντικό για την ημερήσια διατροφή των παιδιών επειδή συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών.
Yahoo! Ειδήσεις 31 – 7 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου