Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Η εγκληματικότητα υποχωρεί, διαπιστώνει η ΕΛ.ΑΣ.


Σημαντική μείωση σε ορισμένους δείκτες εγκληματικότητας δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της αποτίμησης της συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για το Α΄ εξάμηνο του 2013.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. μειώνονται σταθερά από τις αρχές του 2013 οι βασικές κατηγορίες αδικημάτων, όπως ληστείες, κλοπές-διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες, που «επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της αστυνομίας...

Συγκεκριμένα στην Αττική καταγράφηκαν 367 λιγότερες ληστείες, και 5.852 λιγότερες κλοπές – διαρρήξεις, ενώ οι εκβιάσεις μειώθηκαν σε ποσοστό 28%, οι πλαστογραφίες 33,7%, οι απάτες 17,7% και οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας σε ποσοστό 53,8%.
«Το φετινό Α΄ εξάμηνο διαπράχτηκαν 7.871 λιγότερες κλοπές και διαρρήξεις και 539 λιγότερες ληστείες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το Α΄ εξάμηνο του 2013 συνελήφθησαν συνολικά 67.433 άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά, 7.123 άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, Τραπεζών κλπ. Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν 224 σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 14.780 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. .
Στη συνέχεια προστίθεται πως «το περασμένο εξάμηνο, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διαχειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων, συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα 200 άτομα, τα οποία καταζητούνταν διεθνώς.
Στον τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της ενίσχυσης της Οικονομίας της Χώρας μας, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν σε όλη την Επικράτεια 1.433 άτομα, για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και χρέη προς το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι οι συνολικές οφειλές προσεγγίζουν τα 8,5 δις. ευρώ.
Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί ένα ουσιαστικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, αξιοσημείωτη είναι η μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Συγκεκριμένα, το Α΄ εξάμηνο του 2013 καταγράφηκαν 58 λιγότεροι θάνατοι και 49 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα».
Ακόμη στα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται: «Επίσης το Α΄ εξάμηνο 2013, συνελήφθησαν 19.360 άτομα να εισέρχονται παράνομα τα σύνορα της χώρας μας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 13.065 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.
Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα 87.426 αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις 2.859 κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Ανάλογα μεγάλος αριθμός διατέθηκε και στις 5.840 συνολικά αθλητικές εκδηλώσεις της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, καθώς και για συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας σε άλλες Αρχές, Φορείς και Οργανισμούς, για την υποβοήθηση του έργου τους.
Αναφέρεται ενδεικτικά η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, οι κοινοί έλεγχοι με άλλες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου, η συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινόμενων και άλλα συναφή θέματα».
protothema.gr 12 – 8 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου