Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Guardian: Οι Έλληνες δουλεύουν όσο οι Νοτιοκορεάτες!



Κριτική στον μύθο των τεμπέληδων ασκεί σε άρθρο του στην Guardian ο συγγραφέας του "23 πράγματα που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό", υποστηρίζοντας ότι... η πτώση των φορολογικών εσόδων και όχι το κοινωνικό κράτος δημιουργεί τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Όπως σημειώνει ο Ha - Joon Chang, ο μύθος των τεμπέληδων, που ρουφούν το αίμα της οικονομίας για τη χρηματοδότηση ενός ηδονιστικού και ανέμελου τρόπου ζωής, αποτελεί την πιο διαδεδομένη ιδεολογία για τα αίτια που προκαλούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα...

Όπως σημειώνει, οι σημερινές ελίτ δεν φοβούνται την εξαγριωμένη εργατική τάξη, αλλά μια νέα στρατιά τεμπέληδων, που απαιτεί τη φορολόγηση των πλουσίων για τη συντήρηση ενός υπερμεγέθους κοινωνικού κράτους. 
Στην ευρωζώνη πολλοί πιστεύουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση οφείλεται στους τεμπέληδες στην Ελλάδα και στην Ισπανία, οι οποίοι σπαταλούσαν τον χρόνο τους "πίνοντας εσπρέσο και παίζοντας χαρτιά", την ώρα που οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί εργάζονταν σκληρά.
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση συνεργασίας επιτίθεται συνέχεια εναντίον των αργόσχολων, που περνούν τις ώρες τους στις εργατικές συνοικίες, βλέποντας Sky Sports και παίζοντας on line τυχερά παιχνίδια, υποστηρίζοντας ότι αυτοί ευθύνονται για τα τεράστια ελλείμματα.
Σύμφωνα με τον Ha - Joon Chang, η καθιερωμένη αυτή αντίληψη παραβλέπει σημαντικά οικονομικά στοιχεία και δεδομένα.
Πρώτον, τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη και στη Βρετανία δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο εξαιτίας της πτώσης των φορολογικών εσόδων και όχι της αύξησης των δαπανών για το κοινωνικό κράτος. 
Δεύτερον, οι πιο φτωχές τάξεις δουλεύουν σε γενικές γραμμές περισσότερες ώρες και κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες. 
Τρίτον, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι "τεμπέληδες" Μεσόγειοι δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς.
Συγκεκριμένα, το 2011 οι άνθρωποι στην Ελλάδα δούλεψαν κατά μέσο όρο 2.032 ώρες - περίπου όσο και οι Νοτιοκορεάτες (2.090 ώρες). 
Την ίδια χρονιά, οι Γερμανοί εργάστηκαν μόνο 1.413 ώρες, ενώ οι Ολλανδοί ανακηρύχτηκαν ως οι πιο τεμπέληδες του κόσμου, με 1.379 ώρες. 
Συνεπώς, σημειώνει ο Ha - Joon Chang, αν κάτι πηγαίνει στραβά στην Ελλάδα, σίγουρα δεν είναι η εργατικότητα των Ελλήνων. 

ΠΗΓΗ

Yahoo! Ειδήσεις 30 – 1 – 2013




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου