Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Έρευνα για τη γλώσσα των φαλαινών ζητά τη βοήθεια του κοινού


Ελάχιστα είναι σήμερα γνωστά για τις «διαλέκτους» των μαυροδέλφινων

Φεστιβάλ υποβρύχιου τραγουδιού

Χρήστες του Διαδικτύου καλούνται από βρετανικό πανεπιστήμιο να συνδράμουν στην αναγνώριση των διαφορετικών «διαλέκτων» που χρησιμοποιούν στα καλέσματά τους διαφορετικοί πληθυσμοί φαλαινών...Στα περισσότερα είδη θηλαστικών, τα ηχητικά καλέσματα είναι περίπου ίδια σε όλα τα άτομα όλων των πληθυσμών. Οι φάλαινες όμως διαφέρουν, καθώς ορισμένα είδη φαίνεται ότι αναπτύσσουν τοπικές διαλέκτους με διαφορετικό ρεπερτόριο για κάθε επιμέρους πληθυσμό.

Η νέα ερευνητική προσπάθεια του Πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με το περιοδικό Scientific American, εστιάζεται σε δύο κήτη, την όρκα και το λιγότερο μελετημένο μαυροδέλφινο.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, με την ονομασίαWhale Project, καλούνται να εγγραφούν στο δικτυακό τόπο και να ακούσουν ήχους φαλαινών που ηχογραφήθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές των ωκεανών.

Στη συνέχεια, καλούνται να ακούσουν διαφορετικά καλέσματα του ίδιου είδους και να κρίνουν αν παρουσιάζουν ομοιότητες με το αρχικό κάλεσμα, ώστε να ταξινομηθούν στην ίδια «κατηγορία».

«Ζητώντας από εκατοντάδες ανθρώπους να καταθέσουν τις γνώμες τους, θα μάθουμε πόσο αξιόπιστες είναι οι κατηγορίες καλεσμάτων» εξηγεί στο BBC ο καθηγητής Πίτερ Τάιακ του Σεντ Άντριους.

«Οι ερευνητές που κατηγοριοποιούν τα καλέσματα των φαλαινών είναι ελάχιστοι» επισημαίνει.
Newsroom ΔΟΛ 29 – 11 – 2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου