Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Μειώθηκαν οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα


Ο αριθμός των αιτούντων για άσυλο στις πλούσιες χώρες το 2010 μειώθηκε κυρίως στη νότια Ευρώπη όπου ο αριθμός των αφίξεων των υποψηφίων για χορήγηση ασύλου από την Αφρική και την Ασία μειώθηκε κατά ένα τρίτο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 28/03 η 'Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μείωση κατά 36% στην Ελλάδα. Αύξηση σε Γερμανία, Σουηδία και Δανία....
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της HCR, 358.800 άνθρωποι κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση ασύλου σε 44 βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες το 2010, δηλαδή κατά 5% λιγότεροι σε σχέση με το 2008 και το 2009 και τουλάχιστον 40% λιγότεροι σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια.
"Η παγκόσμια δυναμική για τη χορήγηση ασύλου αλλάζει. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με πριν από μια δεκαετία, ενώ το ποσοστό αυξάνεται από τη μια χρονιά στην άλλη σε έναν πολύ μικρό αριθμό χωρών", δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
"Πρέπει να εξετάσουμε τα βαθύτερα αίτια για να καθορίσουμε αν αυτή η μείωση οφείλεται στον περιορισμό των παραγόντων αναχώρησης στις περιοχές καταγωγής ή στους αυστηρότερους ελέγχους για τη μετανάστευση στις χώρες για τη χορήγηση ασύλου", πρόσθεσε.
Ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο μειώθηκαν κατά 33% το 2010 σε οκτώ χώρες της Μεσογείου: Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία και Τουρκία αλλά και στην Αλβανία. Οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 94% στη Μάλτα, κατά 53% στην Ιταλία, κατά 36% στην Ελλάδα --χώρες που έλαβαν μέτρα τα τελευταία χρόνια για να ανακόψουν το μεταναστευτικό ρεύμα από τη θάλασσα από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα οι αιτήσεις αυξήθηκαν στη Γερμανία (49%), τη Σουηδία (32%), τη Δανία (30%). Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είχαν αύξηση 31%, δηλαδή συνολικά 8.600 αιτήσεις για τις δύο χώρες.
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο πιο περιζήτητος προορισμός με 55.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου το 2010, εκ των οποίων το ένα τρίτο κατατέθηκε από την Κίνα, δηλαδή 6.500 περισσότερες σε σχέση με το 2009. Οι Μεξικανοί ακολουθούν μετά τους Κινέζους.
Η Γαλλία είναι στη δεύτερη θέση με 47.00 αιτήσεις ασύλου, καταγράφοντας αύξηση 13% με αιτήσεις κυρίως από μετανάστες από τη Γεωργία, το Μπανγκλαντές, την Αϊτή.
Η Γερμανία στην τρίτη θέση με 41.300 αιτήσεις, κυρίως από τις βαλκανικές χώρες.
Η μεγαλύτερη ομάδα υποψηφίων για χορήγηση ασύλου είναι οι Σέρβοι του Κοσόβου και ακολουθούν οι Αφγανοί και οι Κινέζοι.
News247.gr 28 – 3 – 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου