Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλο παγόβουνο συνετρίβη σε λίμνη μετά το σεισμό στη Νέα Ζηλανδία


Παγάκι 30 εκατ. τόνων

Ένα τεράστιο κομμάτι πάγου, βάρους 30-40 εκατομμυρίων τόνων, αποσπάστηκε από ορεινό παγετώνα της Νέας Ζηλανδίας και έπεσε σε γειτονική λίμνη, λόγω του σεισμού που σκότωσε γύρω στα 100 άτομα την περασμένη Τρίτη.

Αξιωματούχοι της απομονωμένης περιοχής στο Σάουθ Άιλαντ αναφέρουν ότι το παγόβουνο δημιούργησε κύματα τριών μέτρων, τα οποία διήρκεσαν μισή ώρα και ταρακούνησαν δύο τουριστικά σκάφη στη λίμνη.

Το παγόβουνο ήταν τμήμα του Παγετώνα Τάσμαν, ο οποίος βρίσκεται στο Όρος Κουκ, το ψηλότερο βουνό της Νέας Ζηλανδίας.

Η κατάρρευση του παγετώνα αναμενόταν εδώ και καιρό, φαίνεται  όμως ότι αυτό που την πυροδότησε ήταν η δόνηση των 6,3 βαθμών, με επίκεντρο 150 χιλιόμετρα μακριά.

«Ο σεισμός που νιώσαμε ήταν μια οριζόντια ταλάντωση για περίπου ένα λεπτό. Μετά σταμάτησε και συνεχίστηκε για ακόμα ένα λεπτό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντένις Κάλεσεν της τοπικής υπηρεσίας τουρισμού.

«Πέντε χιλιόμετρα μακριά [από τον παγετώνα], το προσωπικό στη λίμνη άκουσε έναν ήχο σαν πυροβολισμό από καραμπίνα. Το φαινόμενο εκτυλίχθηκε στα επόμενα δύο λεπτά» ανέφερε.

Σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας, η γιγάντια ρωγμή που εμφανίστηκε στον παγετώνα είχε μήκος γύρω στο ένα χιλιόμετρο.

Όπως ανέφερε ο τοπικός υπεύθυνος της υπηρεσίας, Ρίτσαρντ ΜακΝαμάρα, το παγόβουνο διαλύθηκε σε μικρότερα κομμάτια, ορισμένα από τα οποία έχουν μήκος 200 μέτρα και ορθώνονται 50 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης.

Newsroom ΔΟΛ 23 – 2 – 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου