Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Αρχαία λείψανα στην Αλάσκα δίνουν μαρτυρίες για τη μετανάστευση από Ασία


Κάποτε στην Αρκτική

Ο αποτεφρωμένος σκελετός ενός βρέφους τριών ετών, ηλικίας 11.500 ετών, είναι τα αρχαιότερα λείψανα που έχουν βρεθεί ως σήμερα στην αμερικανική Αρκτική, αναφέρουν ανθρωπολόγοι στο περιοδικό Science.

Τα ευρήματα ίσως προσφέρουν νέα στοιχεία για τους Ασιάτες πρωτοπόρους που έφτασαν στη Βόρειο Αμερική από τη Σιβηρία.

Εκτός από τα λείψανα, η ανασκαφή στο δάσος Τανάνα της κεντρικής Αλάσκα έφερε στο φως τα ερείπια ενός σπιτιού, τμήμα ενός σχετικά μεγάλου, και πιθανώς μόνιμου, καταυλισμού..


«Πριν από αυτά τα ευρήματα, γνωρίζαμε ότι οι άνθρωποι κυνηγούσαν τότε μεγάλα ζώα, όπως βίσονες και ελάφια, χρησιμοποιώντας προηγμένα όπλα. Όμως οι περισσότερες από τις τοποθεσίες που μπορούσαμε να μελετήσουμε ήταν καταυλισμοί κυνηγών» εξηγεί ο Μπεν Πότερ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκα στο Φέαρμπανκς.

Ο σκελετός που ήρθε στην επιφάνεια είναι μεν τα αρχαιότερα ανθρώπινα λείψανα στην αμερικανική Αρκτική, δεν είναι όμως και τα αρχαιότερα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας: Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο αρχαίος πολιτισμός των Κλόβις είχε εξαπλωθεί στην περιοχή των σημερινών ΗΠΑ πριν από 13.000 χρόνια. Στο Όρεγκον, ανθρώπινο DNA έχει απομονωθεί από κόπρανα που βρέθηκαν σε σπηλιές και χρονολογούνται στα 14.300 χρόνια.

Οι Κλόβις και οι υπόλοιπες αρχαίες φυλές της Αμερικής πιστεύεται ότι είναι απόγονοι πρωτοπόρων από τη Σιβηρία. Πριν από περίπου 14.000 χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν χαμηλότερα από ό,τι σήμερα, μια γέφυρα ξηράς ένωνε τη Σιβηρία με την Αλάσκα, στην περιοχή του σημερινού Βερίγγειου πορθμού.

Εξαίρεση αποτελούσαν οι κάτοικοι της Νήσου του Πάσχα, που βρίσκεται στον Ειρηνικό έξω από τη Χιλή, οι οποίοι είναι πιθανότατα απόγονοι ναυτικών από την Πολυνησία.

Πίσω στη σύγχρονη Αρκτική, οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά. Η μόνη διαφωνία που έχει εκφραστεί αφορά το πώς κατέληξε στη στάχτη το τρίχρονο παιδί.

Ο Δρ Πότερ εμφανίζεται σίγουρος ότι πρόκειται για τελετουργική αποτέφρωση και ταφή -το παιδί, προς το παρόν αγνώστου φύλου, βρέθηκε σε εμβρυακή στάση, τοποθετημένο στο κέντρο της πυράς όπου αποτεφρώθηκε.

Διαφορετική γνώμη έχει όμως ο Μάικλ Κουνζ, αρχαιολόγος του Γραφείο Διαχείρισης Γης στο Φέαρμπανκς, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Εκτιμά ότι τα οστά που απουσιάζουν στο σκελετό δεν μπορεί απλά να καταστράφηκαν στη φωτιά, όπως εικάζει ο Δρ Πότερ.

«Τα οστά που λείπουν είναι τα οστά που έχουν πάνω τους την περισσότερη σάρκα και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν ως τροφή».

«Ο κανιβαλισμός μεταξύ ανθρώπων δεν είναι νέα είδηση» είπε.

Newsroom ΔΟΛ 25 – 2 – 2011

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου