Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Η δημοσιογραφία της … φουστανέλας!


Ο Κώστας Καίσαρης ξαναδιαβάζει το 3-0 στο Ολντ Τράφορντ και γράφει για τη δημοσιογραφία της φουστανέλας, αλλά και για τον Ολυμπιακό που από το 2-0 του Καραϊσκακης και μετά κατέβασε ταχύτητα.

Έχουν περάσει πάνω από 48 ώρες από το ματς στο Ολντ Τράφορντ κι ακόμα ηχούν στ' αυτιά μου οι φωνές του σχολιαστή(;) σε κάθε γιόμα στην περιοχή του Ντε Χέα. Ακόμα κι ένα 12χρονο που θα βρισκόταν για πρώτη φορά σε γήπεδο, θα είχε λιγότερο ενθουσιασμό. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος που έχει παίξει μάλιστα μπάλα στην Αγγλία, κατάθετε την εξής πρωτότυπη άποψη: "Τυχερός ο Ντε Χέα. Αν πήγαινε η μπάλα λίγο δεξιά, ή λίγο αριστερά, θα ήταν γκολ. Πήγε όμως απάνω του". Έτσι πάει. Όταν τα έπιανε ο Ρομπέρτο στις Βρυξέλλες με την Άντερλεχτ και στο Καραϊσκάκης με την Μπενφίκα ήταν γκολκήπαρος. Όταν τα πιάνει ο Ντε Χέα ειναι τυχερός...

Ακούσαμε και τους δύο μαζί να συμφωνούν ότι το πέναλτι που σφύριξε ο Κάιπερς ήταν αυστηρό. Αυστηρότητα, μπορεί να χαρακτηρίσει τους γονείς και τους δασκάλους. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν αυστηρές ή επιεικείς αποφάσεις. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν κανονισμοί. Κι οι διαιτητές είτε σφυρίζουν σωστά, είτε λάθος. Ή είναι πέναλτι ή δεν είναι.  Το ολίγον πέναλτι (που κατά συνέπεια δεν έπρεπε να δώσει ο διαιτητής) είναι για να επαναλάβουμε την κοινοτυπία σαν το ολίγον έγκυος.
Πέρασαν 48 ώρες κι ακόμα διαβάζω ότι ο Χολέμπας έδωσε το δικαίωμα στον Ολλανδό να σφυρίξει πέναλτι. Ότι φάουλ σαν κι αυτό που μπήκε το τρίτο γκολ της Γιουνάιτεντ δεν κερδίζουν οι ελληνικές ομάδες. Με αφορμή το Άρης-ΠΑΟΚ έγραψα ότι πρέπει να απομακρύνονται τα μικρά παιδιά από την τηλεόραση όταν μεταδίδονται αγώνες της Σούπερλιγκ. Σε ότι έχει κάνει με την ποιότητα του σχολιασμού στα ματς των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.
Η δημοσιογραφία της φουστανέλας, όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται, ζει και βασιλεύει. Πάντα είμαστε άτυχοι, πάντα οι διαιτητές σφυρίζουν εις βάρος μας, πάντα δεν μας θέλει η μπάλα. Σίγουρα στο ποδόσφαιρο παίζουν ρόλο οι λεπτομέρειες. Ανεξάρτητα από την εικόνα και την απόδοση των ομάδων. Πως κάνει, δηλαδή, το 1-0 στο ματς του Καραϊσκάκης ο Ολυμπιακός; Δεν θα το πεις τυχερό γκολ, αφού ο Ντομίνγκεζ θέλει να αλλάξει την πορεία της μπάλας, αλλά μπορείς να το πεις τυχαίο. Μια φάση που οι πιθανότητες να επαναληφθεί είναι ελάχιστες αν όχι μηδαμινές.
Σκοράρει, λοιπόν, ο Ολυμπιακός μ' αυτόν τον αναπάντεχο και παράδοξο τρόπο, αλλά δεν σκοράρει στο Ολντ Τράφορντ για να κάνει το 1-1, όταν δύο φορές στην ίδια φάση βρίσκονται φάτσα με τα δίχτυα ο Φουστέρ και ο Ντομίνγκεζ. Φάσεις που στη συντριπτική πλειοψηφία τους καταλήγουν γκολ. Το ποδόσφαιρο όμως δεν είναι κούρσα του ιπποδρόμου που διαρκεί λίγα λεπτά. Που όταν δηλαδή το άλογο κάνει "ανόρθωση" ή σκοντάψει δεν έχει τα περιθώρια να επανέλθει.
Τα ματς στο ποδόσφαιρο διαρκούν 90 λεπτά. Υπάρχει χρόνος, πολύς χρόνος για να διορθώσεις την όποια στιγμή θεωρείς άτυχη. Δεν πρόκειται για ατυχία, όμως, όταν Χολέμπας, Μανωλάς δεν μαρκάρουν σωστά στην περιοχή. Δεν τρώει το φάουλ-γκολ από ατυχία ο Ρομπέρτο. Το τρώει από κακή εκτίμηση, καθώς κάνει ένα βηματάκι αριστερά και όταν η μπάλα πάει στη γωνία του μένει άγαλμα.
Τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι απλά: στο ένα ματς ο Ολυμπιακός κέρδισε 2-0 και στο άλλο η Γιουνάιτεντ 3-0. Η Γιουνάιτεντ παιχνίδι με παιχνίδι ανέβασε την απόδοση της. Στο Καραϊσκάκης ήταν πολύ κακή. Στη ρεβάνς το πάλεψε. Τη διαφορά όμως την έκανε η απόδοση του Ολυμπιακού Παρά το γεγονός ότι η απόσταση στα δύο παιχνίδια ήταν 20 μέρες, το μομέντουμ είχε αλλάξει.
Ο σχεδόν αλάνθαστος Ολυμπιακός του 2-0 με την Γιουνάιτεντ, λες και από εκεί και μετά κατέβασε ταχύτητα. Λες και πάει με τη νεκρά: χάνει εύκολα 0-3 από τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκης. Οι διεθνείς του δεν βλέπονται στο 0-2 της Εθνικής από την Κορέα. Ξαναχανει 1-2 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Κάνει μια προπόνηση στο 2-0 με τον Πανθρακικό, αλλά είναι φανερό ότι δεν είναι στα καλά του. Στο Ολντ Τράφορντ και κάνει 0-3.
Ο Ολυμπιακός μπορεί να προσπάθησε και να τα έδωσε όλα στην Αγγλία μέχρι το 94', αλλά δεν ήταν καλός Ολυμπιακός. Κι αυτά στο ποδόσφαιρο πάνε κατά κανόνα μαζί. Όταν είσαι κακός είσαι νευρικός, όταν κάνεις λάθη σε ατομικό επίπεδο, δεν σε θέλει καθόλου και η μπάλα.

http://www.sport24.gr/ 22 – 3 – 2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου