Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Τάφος ιέρειας στο Περού δείχνει τον ρόλο της γυναίκας σε μυστηριώδη πολιτισμό


Ανακαλύφθηκε ο σκελετός της

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα στο Περού τον σκελετό μιας γυναίκας που πιστεύεται ότι ήταν ιέρεια ενός μυστηριώδους πολιτισμού που υπήρχε πριν από 1.200 χρόνια. 

Ο σκελετός ανακαλύφθηκε σε ένα εντυπωσιακό ταφικό μνημείο στα τέλη Ιουλίου στην επαρχία Σεπέν του Περού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ιέρεια φέρεται να ήταν ηγέτιδα του πολιτισμού Μότσε... 

Ο πολιτισμός των Μότσε ή Μοτσίκα ήταν ένας σημαντικός προ-Κολομβιανός, προ-Ίνκα πολιτισμός που άνθισε στο βόρειο Περού, περίπου από το 100 ως το 700 μ.Χ. 

Η πολιτεία των Μότσε ήταν μια παραλιακή αυτοκρατορία ισχυρή, καλά οργανωμένη που επεκτάθηκε με στρατιωτικές κατακτήσεις. Χρησιμοποίησε την μαζική χειρωνακτική εργασία για να κατασκευάσει μεγάλα δημόσια έργα και μεγαλοπρεπείς βασιλικούς τάφους.

Ο πολιτισμός εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Άλλοι εκτιμούν ότι η πτώση τους ήρθε εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, ενώ άλλοι ότι ενσωματώθηκαν από άλλο λαό.

Σύμφωνα με το AFP, η ιέρεια βρέθηκε θαμμένη με ανθρωποθυσίες ενηλίκων και παιδιών.

«Το εύρημα ξεκαθαρίζει ότι οι γυναίκες δεν πραγματοποιούσαν μόνο τελετές σε αυτή την περιοχή, αλλά τη διοικούσαν κιόλας και ήταν βασίλισσες της κοινωνίας Μοτσίκα» δήλωσε ο διευθυντής Λουί Ζεμ Καστίγιο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόκειται για την όγδοη ιέρεια που βρίσκουμε, Οι ανασκαφές μας έχουν βρει μόνο τάφους με γυναίκες, ποτέ με άνδρες» δηλώνει.
Newsroom ΔΟΛ 26 – 8 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου