Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Κατηγορίες για λογοκλοπή αντιμετωπίζει και επίσημα η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας



«Έχω καθαρή συνείδηση» λέει η ίδια


Επιτροπή του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ πρόκειται να εξετάσει την πιθανότητα να κατηγορήσει επισήμως για λογοκλοπή την υπουργό Παιδείας και στενή συνεργάτρια της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Ανέτ Σάβαν.

Η επιτροπή του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ, που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, θα συζητήσει αν θα ξεκινήσει έρευνα η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση του διδακτορικού τίτλου της Σάβαν... 
Οι πανεπιστημιακοί διαφωνούν πάντως μεταξύ τους για το αν η υπουργός διέπραξε το αδίκημα της λογοκλοπής ή όχι. Ορισμένοι ειδικοί επισήμαναν ότι τα κριτήρια για την αναφορά των πηγών και των υποσημειώσεων τις δεκαετίες του '70 και του '80 ήταν πιο χαλαρά σε σχέση με σήμερα.

Η ίδια η Σάβαν έχει δηλώσει ότι έχει καθαρή τη συνείδησή της και ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση της στο υπουργείο ενώ και η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην 
υπουργό.

Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Απρίλιο αλλά η Σάβαν διαψεύδει ότι στη διδακτορική της διατριβή αντέγραψε κείμενα άλλων χωρίς να αναφέρει τις πηγές της. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την παραίτηση της υπουργού, κάτι που θα συνιστούσε σημαντικό πλήγμα (άλλο ένα πέρα από τα εκλογικά) για την Μέρκελ ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. 

Το 2011 ο τότε υπουργός Άμυνας, Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, που φερόταν μάλιστα και σαν ο πιθανότερος διάδοχος της Μέρκελ, παραιτήθηκε και εγκατέλειψε την πολιτική όταν αποκαλύφθηκε ότι εμπλεκόταν σε μια υπόθεση λογοκλοπής. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό 22 – 1 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου