Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ξεστρατισμένος πιγκουίνος βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία!


Οδύσσεια 3.200 χλμ

Θαλασσοδαρμένος, κουρασμένος και τόσο μπερδεμένος, ώστε νομίζει ότι η άμμος της παραλίας είναι χιόνι. Είναι ένας αυτοκρατορικός πιγκουίνος που πήρε λάθος δρόμο έξω από την Ανταρκτική και βρέθηκε τελικά στη Νέα Ζηλανδία, σε μια οδύσσεια 3.200 χιλιομέτρων...

Το θέαμα ήταν εξωπραγματικό. Ήταν σαν να έπεσε από τον ουρανό» είπε η Κριστίν Ουίλτον, η οποία εντόπισε το ξεστρατισμένο πουλί καθώς έκανε βόλτα με το σκύλο της τη Δευτέρα.Ο άτυχος πιγκουίνος, ηλικίας περίπου 10 μηνών, μάλλον γεννήθηκε στη διάρκεια του περασμένου ανταρκτικού χειμώνα και πιθανότατα είχε βγει για φαγητό -καλαμάρια και κριλ- όταν πήρε το λάθος δρόμο.Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, το μεγαλύτερο είδος πιγκουίνου, μπορούν εξάλλου να παραμένουν για μήνες στη θάλασσα. Έχουν γίνει διάσημοι για τις αντοχές τους, αφού είναι από τα λίγα ζώα που παραμένουν στην ξηρά της Ανταρκτικής στη διάρκεια του ακραίου χειμώνα: τα αρσενικά περνούν τρεις μήνες χωρίς φως και τροφή επωάζοντας τα αβγά τους, ενώ τα θηλυκά βγαίνουν στον ωκεανό προς αναζήτηση τροφής.Ο νεαρός πιγκουίνος στη Νέα Ζηλανδία φαίνεται ότι βγήκε στη στεριά για να ξαποστάσει. Παρόλο που το νότιο ημισφαίριο έχει τώρα χειμώνα, το ασπρόμαυρο πτηνό δείχνει να ζεσταίνεται και να διψάει, καθώς εθεάθη να καταπίνει βρεγμένη άμμο.

«
Δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η άμμος δεν θα λιώσει στο στομάχι του. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι συνήθως τρώνε χιόνι, που είναι και το μόνο διαθέσιμο νερό» εξήγησε ο Κόλιν Μίσκελι του Te Papa, του Μουσείου της Νέας Ζηλανδίας.Οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να αφήσουν το πουλί στην ησυχία του, δεν σκοπεύουν πάντως να το μεταφέρουν πίσω στην Ανταρκτική, κυρίως λόγω της δυσκολίας του ταξιδιού αλλά και του φόβου για μετάδοση ασθενειών.Ο πιγκουίνος μπορεί πάντως να ξεκουραστεί για αρκετές ακόμα εβδομάδες πριν χρειαστεί να βγει ξανά στη θάλασσα για φαγητό.


«
Newsroom ΔΟΛμε πληροφορίες από Associated Press 22 – 6 – 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου