Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Το πανηγυράκιΝα αρχίσουμε τα μικροαστικά: τι φταίει ο ανθρωπάκος που του καίνε το αυτοκίνητο; Απαντά ο συριζαίος: Φταίει. Πώς δεν φταίει; Τι γυρεύει στα Εξάρχεια απόγευμα Πέμπτης; Τι γυρεύει στο κέντρο την ώρα που γίνεται πορεία  διαμαρτυρίας για τη συμφωνία στο Eurogroup; Αν είναι κάτοικος της περιοχής, να σηκωθεί να φύγει, να πάει στο Χαλάνδρι, στους οικογενειάρχες...

Για μια ακόμη φορά τα Εξάρχεια πυρπολήθηκαν. Στο επίσημο ενημερωτικό όργανο της κυβέρνησης διαβάζουμε τίτλο «Μικροεπεισόδια στα Εξάρχεια μετά από αντικρατική πορεία». Να το μεταφράσουμε, βασισμένοι στο ρεπορτάζ: Συνολικά, τρία αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς και ένα ακόμα υπέστη ζημιές από τις φλόγες. Τέσσερα καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές, εκ των οποίων δύο είναι κοσμηματοπωλεία, ένα ζαχαροπλαστείο και ένας χώρος γραφείων ασφαλιστικής εταιρείας.
Οι δράστες κινήθηκαν ανενόχλητοι και μετά ταμπουρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Η αστυνομία τους παρακολουθούσε διακριτικά, από την οδό Πατησίων. Δόγμα Γκάντι, δηλαδή όχι βία στα παιδιά. Ο υπουργός Αστυνόμευσης Γιάννης Πανούσης δεν είναι υπέρ της καταστολής σε τέτοιες περιστάσεις. Το δήλωσε πρόσφατα: «Ο αστυνόμος όταν μας ληστεύουν είναι αναγκαίος, όταν έχει να κάνει με διαδηλώσεις είναι μπάτσος. Είμαι εναντίον του να ξεκινάς λέγοντας, θα ασκήσω βία». Επίσης: «Δεν μπορεί στις πορείες να υπάρχουν 1000 διαδηλωτές και 2000 αστυνομικοί».
Να σημειώσουμε όμως ότι υπάρχει μια μικρή, τόση δα, διαφορά ανάμεσα στη διαδήλωση και το παρανάλωμα.. Τα επεισόδια χθες ξεκίνησαν κοντά στη Βουλή και οι πυρπολητές κινήθηκαν ανενόχλητοι μέχρι τα Εξάρχεια για ένα πεντάωρο. Ο Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στην τηλεόραση για τα Εξάρχεια είχε πει ότι δεν γίνεται στην Αθήνα να υπάρχουν περιοχές γκέτο με κλούβες ανά 100 μέτρα, κάτι που δίνει την εντύπωση ότι όλοι οι κάτοικοι είναι επικίνδυνοι. Και είχε διαβεβαιώσει ότι αν υπάρξουν πληροφορίες ότι κάτι θα συμβεί στα Εξάρχεια προφανώς η αστυνομία θα παρέμβει. Χθες πάντως δεν παρενέβη παρά το γεγονός ότι τα φλεγόμενα αυτοκίνητα και οι φλεγόμενοι κάδοι ήταν κάτι παραπάνω από «πληροφορίες».
Ας αποδεχτούμε ότι αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή. Η κυβέρνηση θα επιτρέψει τα καψίματα στα Εξάρχεια για ένα διάστημα, μέχρι να υπάρξει μια άλλη, δημοκρατική λύση του προβλήματος. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει διάλογος με τους αντιεξουσιαστές, αν θα οργανώσουν στρογγυλά τραπέζια και συνελεύσεις όπου οι περίοικοι, οι πυρπολητές και οι προοδευτικοί βουλευτές θα αποφασίσουν για το μέλλον της ταλαίπωρης συνοικίας του κέντρου. Κάπως έτσι το φανταζόμαστε, βασισμένοι σε άλλη δήλωση του υπουργού αστυνόμευσης: «Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική λύση στο ζήτημα της σχεδόν 40ετούς παρουσίας των πολυπληθών αναρχικών ομάδων και των υποστηρικτών της επαναστατικής βίας που πολλές φορές προχωρούν σε επεισόδια ή τροφοδοτούν τις ένοπλες οργανώσεις».Για να δούμε…

http://www.tovima.gr/ 27 – 2 – 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου