Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Αργία κηρύχθηκε στην κομμουνιστική Κούβα η Μεγάλη Παρασκευή


Με πιέσεις του Βατικανού


Ανταποκρινόμενη σε αίτημα του επίτιμου πάπα Βενέδικτου, η κομουνιστική κυβέρνηση της Κούβας κήρυξε αργία τη Μεγάλη Παρασκευή του Καθολικού Πάσχα, αναφέρει τη Μ.Τρίτη η επίσημη εφημερίδα Granma...

«Η Εθνική Συνέλευση υιοθέτησε το Δεκέμβριο το νέο Κώδικα Εργασίας που καθιερώνει τη Μεγάλη Παρασκευή εκάστου έτους ως ημέρα εθνικής αργίας» γράφει η εφημερίδα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στην Κούβα στα τέλη Μαρτίου 2012, ο Βενέδικτος 16ος, ο οποίος αποσύρθηκε το 2013, είχε ζητήσει από τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο να εντάξει την ημέρα αυτή στις αργίες.

Ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος διαδέχθηκε το 2006 στην εξουσία τον αδελφό του Φιντέλ Κάστρο, είχε δεχθεί να κηρύξει τη Μεγάλη Παρασκευή αργία «εκτάκτως» το 2012, εν αναμονή απόφασης του Κοινοβουλίου.

Το  «έκτακτο μέτρο» είχε ανανεωθεί το 2013 και θα ανανεωθεί και φέτος, αφού ο νέος Κώδικας Εργασίας τίθεται επισήμως σε ισχύ την 1η Ιουνίου, εξηγεί η εφημερίδα.

Οι καθολικές λιτανείες απαγορεύθηκαν στην Κούβα το 1961, δύο χρόνια μετά την επικράτηση της Επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο. Η αργία των Χριστουγέννων καταργήθηκε το 1969 παρά τις ενστάσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Οι λιτανείες και η αργία των Χριστουγέννων επέστρεψαν στην Κούβα μετά την επίσκεψη του πάπα Ιωάννη Παύλου 2ου το 1998, η οποία είχε σηματοδοτήσει την αρχή μιας αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στο καθεστώς και την Εκκλησία.

Περίπου 10% των 11 εκατομμυρίων Κουβανών δηλώνουν καθολικοί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό 15 – 4 – 2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου