Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ο ταλαντούχος κ. Prem Watsa


Από τον Xάρη Φλουδόπουλο

Η εντυπωσιακή ιστορία του Iνδού μεγαλοεπενδυτή που έφυγε από τη χώρα του με 8 δολάρια και δημιούργησε μια αυτοκρατορία που νίκησε ακόμα και τους σορτάκηδες της Wall Street 

Ήταν ένα πρωινό του 1974, όταν ο 24χρονος τότε απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Οντάριο Prem Watsa κατηφόριζε γρήγορα την οδό Bloor στο κέντρο του Τορόντο, για να είναι συνεπής στο ραντεβού του στην πρώτη επαγγελματική του συνέντευξη στην ασφαλιστική εταιρεία Confederation Life. Λίγη ώρα πριν, ωστόσο, είχε γίνει μια ληστεία τράπεζας, με τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τον βιαστικό νεαρό ως ύποπτο. Η παρεξήγηση λύθηκε γρήγορα και ο ινδικής καταγωγής Prem Watsa αφέθηκε ελεύθερος, για να καταφέρει, εντέλει, να πάρει τη δουλειά...

Η ιστορία του μεγαλοεπενδυτή που σήμερα αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα μας είναι ακόμα πιο συναρπαστική από το ταραχώδες πρωινό της πρώτης του δουλειάς. Γιος εκπαιδευτικού, κατάφερε να ξεχωρίσει στο σχολείο, εξασφαλίζοντας την είσοδό του στο φημισμένο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Μαντράς.

Αφού πήρε το πτυχίο του, έφυγε μετανάστης για τον Καναδά με μόλις 8 δολάρια στην τσέπη και κατάφερε να βρει μια δουλειά ως πωλητής αρχικά ευχετήριων καρτών και στη συνέχεια κλιματιστικών. Με τον μισθό του χρηματοδότησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων. Ύστερα από δέκα χρόνια ως αναλυτής της Confederation, κατάφερε να αποκτήσει την εμπειρία αλλά και τα αρχικά κεφάλαια για να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία: σήμερα η μετοχή της Fairfax Holdings, με κεφαλαιοποίηση στα 8,7 δισ. δολάρια, αποτιμάται στα 430 δολάρια και συγκρίνεται με την αξία μετοχών όπως η Apple και η Google.

Ακόμα και η ονομασία της εταιρείας του Prem Watsa, πάντως, «κρύβει» πολλά για την επενδυτική του φιλοσοφία: Fairfax είναι το ακρωνύμιο για τη φράση Fair and Friendly Acquisitions, που μεταφράζεται ως δίκαιες και φιλικές εξαγορές. Άλλωστε, ο πολιτογραφημένος Καναδός Prem Watsa θεωρείται μεταξύ των σύγχρονων γκουρού των αγορών, με πιο γνωστό τον Warren Buffett, που εκπροσωπούν σήμερα την επενδυτική φιλοσοφία της σχολής του Columbia και του περίφημου δασκάλου του value investing (επενδύσεις αξίας), Ben Graham. Άλλωστε, τόσο ο Buffett όσο και ο Watsa ακολουθούν μια άτυπη παράδοση, έχοντας δώσει το όνομα του Graham στα παιδιά τους.

Πάντως, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες κινήσεις του παραμένει η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Blackberry, που ξεκίνησε το 2010, ενώ αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη πρόταση για την πλήρη εξαγορά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, έναντι ποσού 4,7 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα αξία της θέσης του Watsa στην Blackberry κυμαίνεται στα 570 εκατ. δολάρια, με το μέσο κόστος απόκτησης να είναι σχεδόν 900 εκατ. δολάρια.

Παρά τις απώλειες από τις αγορές μετοχών της Blackberry, οι αποδόσεις που έχει εξασφαλίσει σε μακροχρόνιο ορίζοντα από τις τοποθετήσεις του είναι εντυπωσιακές, με μέση ετήσια απόδοση στα τελευταία 25 χρόνια 18,9%, υπερδιπλάσιες του S&P 500.

Στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται οι επιτυχημένες προβλέψεις της κρίσης του 1987, της ιαπωνικής κρίσης του ΄90, αλλά και της πιο πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Το 2006 ήταν η χρονιά που βρέθηκε αντιμέτωπος με τους πιο γνωστούς παίκτες του «σορταρίσματος». Μεταξύ εκείνων που πόνταραν κόντρα στη Fairfax περιλαμβάνονταν ο Jim Chanos της Kynikos, ο Steve Cohen της SAC Capital και ο Daniel Loeb της Third Point. Παρά τις πιέσεις, η μετοχή της Fairfax άντεξε, χαρίζοντας έκτοτε στον Watsa το προσωνύμιο «ο άνθρωπος που κέρδισε τους σορ-τάκηδες». Έναν χρόνο μετά, το 2007, η Fairfax ανακοίνωνε κέρδη 1,095 δισ. δολαρίων, έναντι 227,5 εκατ. δολαρίων το 2006.
Ελλάδα
Με την πρόσφατη είσοδο της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο του oμίλου Μυτιληναίος, η καναδική εταιρεία επενδύσεων αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε με την εταιρεία Jumbo αλλά και τη Σαράντης, από την οποία, ωστόσο, αποχώρησε. Οι τοποθετήσεις της Fairfax, πάντως, παραδοσιακά δίνουν έμφαση στο real estate, κάτι που έγινε και στην Ελλάδα, μέσω της Eurobank Properties, στην οποία το ποσοστό του καναδικού fund θα φτάσει το 42%.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 25ης Οκτωβρίου


Πηγή:www.capital.gr
 2 – 11 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου