Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Μάικλ Ντελ (Michael Dell): Γεννημένος για την τεχνολογία



Ο Michael Dell είναι ίσως από τους λίγους που κατάφεραν να κάνουν το όνομά τους να ακούγεται καλύτερο δίπλα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή παρά στην αστυνομική του ταυτότητα.

Ο Michael Dell γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1965 στο Houston του Τέξας και έβαλε και αυτός το δικό του λιθαράκι στην επανάσταση της ανάπτυξης των προσωπικών υπολογιστών τη δεκαετία του 1980 με τη δημιουργία της πρώτης του εταιρείας Dell Computer Corporation γνωστής σήμερα ως Dell Inc. Οι πρώτες προσπάθειες στησίματος της εταιρείας ξεκίνησαν στο δωμάτιο της φοιτητικής εστίας του Dell στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και μέσα σε λίγο καιρό το όραμά του είχε ανθίσει καταφέρνοντας να δημιουργήσει μία εταιρεία υπολογιστών πολλών μεγαβάτ, ενώ μέχρι το 1992 μόλις 8 χρόνια μετά την ίδρυση της Dell, ό ιδρυτής της έγινε ο νεότερος CEO ανάμεσα στις 500 εταιρείες που δημοσίευσε το περιοδικό Fortune.
Η δημιουργία και η επιτυχία ωστόσο της Dell δεν ήταν καθόλου τυχαίο γεγονός. Η μητέρα του Dell ήταν χρηματίστρια και ο πατέρας του ορθοδοντικός και παρά το γεγονός ότι έσπρωχναν τον γιο τους να ασχοληθεί με την ιατρική εντούτοις, η κλίση του για την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις ήταν ολοφάνερη από την αρχή...

Μαθαίνοντας από μικρός να εργάζεται σκληρά, ο νεαρός Dell έπιασε την πρώτη του δουλειά σε ηλικία 12 ετών πλένοντας πιάτα σε κινέζικα εστιατόρια για να εξοικονομεί χρήματα και να τροφοδοτεί το χόμπι του για συλλογή γραμματοσήμων. Λίγα χρόνια αργότερα θα εξασκούσε την ικανότητά του στην έρευνα δεδομένων αναζητώντας νέους πιθανούς συνδρομητές για την εφημερίδα Houston Post με αποτέλεσμα να καταφέρει να κερδίσει όντας ακόμα στο λύκειο 18000 δολάρια σε ένα χρόνο.
Γοητευμένος από την επέκταση των ειδών τεχνολογίας και της πληροφορικής, ο Dell θα αγόραζε σε ηλικία 15 ετών έναν υπολογιστή Apple με σκοπό όχι να τον χρησιμοποιήσει αλλά να τον αποδομήσει για να δει πως τελικά δουλεύει.
Μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο, ο Dell θα έβρισκε την ιδέα για να κάνει την αγάπη του για τους υπολογιστές μια πραγματικά κερδοφόρα επιχείρηση. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν ακόμα στην αρχή τους και καμμία εταιρεία μέχρι τότε δεν είχε προσπαθήσει να πουλήσει απευθείας υπολογιστές στους καταναλωτές. Παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες αξιοποίησε έναν μικρό λογαριασμό 1000 δολαρίων ξεκινώντας να πουλάει υπολογιστές σε γνωστούς του στο πανεπιστήμιο.
Η έμφαση όμως σε αυτό που έκανε είχε δοθεί σε δύο τομείς ιδιαίτερα σημαντικούς, εκείνους της οικονομικότερης τιμής αλλά και της ισχυρής υποστήριξης πελατών. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν και σύντομα ο Dell είχε πελάτες και εκτός πανεπιστημίου ενώ σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του για να επικεντρωθεί στην επιχείρηση που μόλις είχε στηθεί.
Οι αριθμοί ήταν συγκλονιστικοί. Το 1984, ο πρώτος χρόνος πλήρους λειτουργίας της εταιρείας είχε καταφέρει να αποδώσει 6 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις και μέχρι το 2000 ο Michael Dell ανήκε στους δισεκατομμυριούχους ενώ η εταιρεία είχε γραφεία σε 34 χώρες και περισσότερους από 35.000 εργαζόμενους. Τον επόμενο χρόνο, η Dell Computer θα γινόταν η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Συνολικά, τα είκοσι πρώτα χρόνια της Dell απέδειξαν ότι η εταιρεία ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις στον πλανήτη αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό εταιρείες όπως η Wal-Mart και η General Electric. Η ιστορία της Dell υπήρξε τόσο συναρπαστική που το 1999 ο Dell κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που σημείωσε τεράστια επιτυχία και έγινε μπεστ σέλλερ με τίτλο Direct from Dell: Strategies That Revolutionized the Industry.
Με τα χρόνια ο Michael Dell βγήκε από το καβούκι του και πολύ αποδίδουν αυτή του την αλλαγή στη σύζυγό του Susan με την οποία παντρεύτηκε το 1989 και απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά.
Η οικογένειά θέλησε να αποκτήσει και φιλανθρωπικό έργο ξεκινώντας το 1999 το Michael and Susan Dell Foundation, ένα μεγάλο ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει στηρίξει με εκατομμύρια δολάρια οργανώσεις αλλά και πολίτες όπως τα θύματα του τσουνάμι στη Νότια Ασία, ενώ το 2006 δώρισε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας 50 εκατομμύρια δολάρια.
Το 2004 ο Dell αποσύρθηκε από τη θέση του CEO της εταιρείας παραμένοντας πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ενώ διετέλεσε και μέλος του Συμβουλίου του Προέδρου των ΗΠΑ σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Δυστυχώς, μετά την απόφασή του να αποσυρθεί τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο για την Dell, καθώς αντιμετώπισε προβλήματα με ελαττωματικούς υπολογιστές που χρέωσαν την εταιρεία με μεγάλα ποσά άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σε μια προσπάθεια να επανέλθει η καλή πορεία της, ο Dell επέστρεψε το 2007 στη θέση του CEO αλλά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανάμεικτα, καθώς τα κακά προϊόντα συνέχιζαν να μαστίζουν την εταιρεία και οι υπάλληλοι αποδείχτηκε εκ των υστέρων να είναι πλήρως ενημερωμένοι για μία τέτοια καθόλου καλή για το όνομα της εταιρείας κατάσταση.
Τον Ιούλιο του 2010, ο Dell έγινε πρωτοσέλιδο συμφωνώντας να πληρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε κυρώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς η εταιρεία αποδείχθηκε ότι παραπλανούσε τους επενδυτές σχετικά με τις πραγματικές της αποδοχές.
Θέλοντας να πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο Dell ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ότι θα αναλάμβανε και πάλι προσωπικά ο ίδιος την εταιρεία κλείνοντας συμφωνία με την εταιρεία συμμετοχών Silver Lake Partners ώστε να συγκεντρώσει όλες τις μετοχές και να τις εξαγοράσει. Το ποσό έχει υπολογιστεί ότι θα κινηθεί μεταξύ των 23 και 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάνοντάς την εξαγορά μία από τις μεγαλύτερες στην πρόσφατη ιστορία.
Σίγουρα η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Michael Dell είναι μεγάλη ειδικά σε έναν κόσμο που η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και τα ράφια των εμπορικών καταστημάτων έχουν κατακλυστεί από tablets και smartphones, αλλά αυτό είναι που κάνει και πιο συναρπαστική τη διαδρομή και ίσως τελικά και την σημασία της νίκης ενός τέτοιου στοιχήματος ακόμα πιο επιθυμητή.

Πηγή:www.capital.gr 2 – 3 – 2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου