Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ο Έλληνας πρωταθλητής του ΝΒΑ!



Και όμως πριν τον Φώτση και τον Ρεντζιά, ένας Ελληνοαμερικανός ονόματι Λου Τσιωρόπουλος όχι μόνο αγωνίστηκε στο ΝΒΑ αλλά κατέκτησε και δύο πρωταθλήματα. Διαβάστε την απίθανη ιστορία του, με το ταξίδι στη χώρα μας ως απεσταλμένος της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ
Ένας Έλληνας της διασποράς μεγαλούργησε στη δεκαετία του ’50 στο NBA κατακτώντας δύο πρωταθλήματα με τους Μπόστον Σέλτικς.
Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Λούης Τσιωρόπουλος, «Λου» όπως τον αποκαλούν οι Αμερικανοί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο πρώτος μπασκετμπολίστας ελληνικής καταγωγής με συμμετοχή αλλά και τεράστιες διακρίσεις στο κορυφαίο πρωτάθλημα της υφηλίου...

Ο Τσιωρόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε το 1930 στο Λιν της Μασαχουσέτης, φόρεσε για τρεις σεζόν τη φανέλα των θρυλικών Μπόστον Σέλτικς (1956-1959) κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (1957, 1959).
Ο Ελληνοαμερικάνος παλαίμαχος άσος αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Κεντάκι, υπό τις οδηγίες του μυθικού κόουτς Άντολφ Ραπ.
Ως δευτεροετής το 1951 κατέκτησε τον τίτλο στο NCAA, με τους Wildcats να επικρατούν στον τελικό του Κάνσας Στέιτ (68-58).
Ο Τσιωρόπουλος επιλέχθηκε στα ντραφτ του 1953 στον 7ο γύρο (Νο 60), ωστόσο τόσο εκείνος, όσο και οι συμπαίκτες του Ράμσεϊ και Χάγκαν, παρότι είχαν αποφοιτήσει αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στους Kεντάκι Wildcats!
Το ΝΒΑ  λόγω της εμπλοκής του Κεντάκι σε σκάνδαλο μπλόκαρε τη συμμετοχή των συγκεκριμένων παικτών στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Ο Ελληνοαμερικανός σμολ φόργουορντ ολοκλήρωσε τη σεζόν σκοράροντας κατά μέσο όρο 14,5 πόντους, ενώ το Κεντάκι ήταν αήττητο στη ρέγκιουλαρ σίζον (25-0).
Η φανέλα με το Νο 16 αποσύρθηκε και πλέον αποτελεί έκθεμα στο Ηall of Fame του περιώνυμου πανεπιστημίου.

Ο Τσιωρόπουλος ως backup του Τόμι Χέινσον αγωνίστηκε στους Σέλτικς από το 1957 μέχρι το 1959. Σε 157 ματς στο ΝΒΑ σημείωσε 5,8 πόντους ανά αγώνα. Η καλύτερη σεζόν του, ήταν η δεύτερη (1957/1958) με 7,7 πόντους μέσο όρο.
Ο Τσιωρόπουλος, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Φλόριντα στη σύντομη καριέρα του, φόρεσε τη φανέλα με το Νο 20 αλλά και το 29.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της τελευταίας του σεζόν (1958/1959) στο ΝΒΑ, εστάλη από την  Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Ιράν προκειμένου να διδάξει τα μυστικά του μπάσκετ!
Ο Τσιωρόπουλος, επέστρεψε στην Αμερική ωστόσο δεν κατάφερε να παίξει ξανά μπάσκετ υψηλών προδιαγραφών λόγω των αφόρητων πόνων που ένιωθε στην πλάτη του.
Έτσι σε ηλικία μόλις 29 ετών πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Ο Λου ανέλαβε εν συνεχεία αθλητικός διευθυντής στην εκκλησία της ενορίας του, ενώ για ένα διάστημα ασχολήθηκε με το εμπόριο λικέρ στο Λέξινγκτον. Το 1963 επέστρεψε στο μπάσκετ, ως κόουτς του Μάνιουαλ High School.
H επίδραση του Τσιωρόπουλου στους Μπόστον Σέλτικς ήταν αξιοσημείωτη. Ακόμη και η γνωστή εταιρία Topps που παρήγαγε συλλεκτικές κάρτες των αστέρων του ΝBA, το 1958 δημιούργησε μία σειρά που αποτελούνταν από τέσσερις παίκτες των Μπόστον Σέλτικς.
Ανάμεσα τους και ο Λου Τσιωρόπουλος. Οι υπόλοιποι ήταν οι Μπιλ Ράσελ, Μπομπ Κούζι και Μπιλ Σάρμαν...
Τα στατιστικά του Λου Τσιωρόπουλος
Career NBA statistics
Πόντοι
910 (5.8)
Ριμπάουντ
751 (4.8)
Ασίστ
165 (1.1)

Sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου