Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Sheryl Sandberg: Ευφυής και αποτελεσματική


Η Sheryl Sandberg ανήκει στην μικρή εκείνη κατηγορία γυναικών που κάνουν πραγματική επαγγελματική καριέρα και αφήνουν το σημάδι τους σε έναν κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενο χώρο όπως εκείνο των μεγάλων εταιρικών brands. Σίγουρα ο Mark Zuckerberg δεν είχε άδικο που την προσέλαβε ως COO του Facebook το 2007...


Η Sheryl Kara Sandberg όπως είναι το πλήρες της όνομα γεννήθηκε το 1969 στη Washington των ΗΠΑ από την Adele και τον Joel Sandberg και είναι το μεγαλύτερο παιδί από τα άλλα δύο της αδέρφια. Η οικογένειά της μετακόμισε αργότερα στο Norht Miami Beach στη Φλόριντα όταν εκείνη ήταν μόλις δύο ετών. Εκεί η Sandberg παρακολούθησε το δημόσιο σχολείο σημειώνοντας εξαιρετικές μαθητικές επιδόσεις και ξεχωρίζοντας ανάμεσα στους συμμαθητές της. Μάλιστα δίδασκε και αερόμπικ τη δεκαετία του 1980 όταν ήταν ακόμα στο γυμνάσιο.
Το 1987, έγινε δεκτή στο Χάρβαρντ και το 1991 αποφοίτησε με άριστα στα Οικονομικά λαμβάνοντας και το βραβείο John H. Williams ως η καλύτερη απόφοιτη της οικονομικής σχολής. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο πανεπιστήμιο, η Sheryl Sandberg είχε την τύχη να γνωρίσει τον καθηγητή Larry Summers, ο οποίος αποτέλεσε τον μέντορά και σύμβουλο της στην πανεπιστημιακή της διατριβή. Ο Summers μάλιστα την προσέλαβε ως βοηθό στην έρευνά του για την Παγκόσμια Τράπεζα, όπου η Sandberg εργάστηκε επάνω σε θέματα υγείας απεσταλμένη στην Ινδία, ασχολούμενη με την αντιμετώπιση ασθενειών όπως, η λέπρα το AIDS και η τύφλωση.

Το 1993, συνέχισε περαιτέρω τις σπουδές της στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του Harvard και το 1995 απέκτησε το MBA της με την υψηλότερη βαθμολογία που θα μπορούσε να πάρει. Μετά την απόκτηση του MBA της, η Sandberg εργάστηκε ως σύμβουλος διοίκησης για την McKinsey & Company, ενώ από το 1996 έως το 2001, υπηρέτησε ως Chief of Staff του τότε γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ Larry Summers με Πρόεδρο τον Bill Clinton. Τότε, η Sandberg βοήθησε ιδιαίτερα ώστε να παραγραφεί το χρέος των αναπτυσσομένων χωρών κατά τη διάρκεια της ασιατικής οικονομικής κρίσης.

Μετά το τέλος της θητείας της στο Υπουργείο Οικονομικών με την κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, η Sandberg έπρεπε να σκεφτεί το επόμενο επαγγελματικό της βήμα και σε αντίθεση όσων πίστευαν ότι θα υποκύψει σε κάποιο μεγάλο τραπεζικό όμιλο εκείνη επέλεξε να αφήσει το δικό της στίγμα στη Google. Παρέμεινε στην εταιρεία 6 ολόκληρα χρόνια και συνέδεσε το όνομά της με μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές της Google όπως τα AdWords αλλά και την ανάπτυξη του διαφημιστικού τμήματος σε μια συμπαγή και δυναμική ομάδα με αντιπροσώπους σε όλο τον κόσμο.

Στα τέλη του 2007, ο Mark Zuckerberg, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, γνώρισε την Sandberg στο χριστουγεννιάτικο πάρτυ που έδωσε ο Dan Rosensweig. Εκείνη την περίοδο, η Sandberg σκεφτόταν την επόμενη επαγγελματική κίνηση και υπήρχε έντονα το σενάριο να αναλάβει τη θέση του ανώτερου στελέχους στην Washigton Post Company αν και βρισκόταν στην Google. Παρόλο που ο Zuckenberg δεν έψαχνε κάποιον για τη θέση του COO ωστόσο την θεώρησε ιδανική για να αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο στο Facebook. Οι δυο τους συναντήθηκαν και γνωρίστηκαν ακόμα περισσότερο τον Ιανουάριο του 2008 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και μόλις τον Μάρτιο του 2008, το Facebook ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη της συνεργασίας τους μετά το τέλος της θητείας της με την Google.

Κύριο μέλημά της ξεκινώντας τις εργασίες της στην εταιρεία ήταν πως θα γίνει το Facebook μια προσοδοφόρα επιχείρηση αλλά για να το πετύχει θεώρησε ότι πρωταρχικός στόχος ήταν να κάνει το κοινωνικό αυτό δίκτυο ένα πραγματικά ενδιαφέρον χώρο κοινωνικής δικτύωσης για τους χρήστες του. Έτσι τα έσοδα αργά ή γρήγορα θα ακολουθούσαν.

Από την άνοιξη σύσσωμη η διοίκηση της εταιρείας συμφώνησε ότι θα έπρεπε να στηρίξουν διακριτικά την διαφημιστική προβολή και από το 2010 το Facebook έγινε πλέον κερδοφόρο. Σύμφωνα με την εταιρεία, η Sandberg επιβλέπει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της εμπορικής ανάπτυξης, των ανθρωπίνων πόρων και της επικοινωνιακής πολιτικής.


Η επαγγελματική ωστόσο ανέλιξη της Sandberg δεν σταμάτησε μόνο στο Facebook. Το 2009 μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της Walt Disney Company ενώ εργάζεται επίσης και στο διοικητικό συμβούλιο των Starbucks με ετήσιες απολαβές 280.000 δολάρια. Παράλληλα δραστηριοποιείται και στα διοικητικά συμβούλια άλλων οργανώσεων και ινστιτούτων ανάμεσα στα οποία είναι τα Brookins Institution, Women for Women International, V-Day και Ad Council, ενώ το Μάϊο διάβασε τον εναρκτήριο λόγο στην τελετή αποφοίτησης του Barnard College.

Στην προσωπική της ζωή είναι παντρεμένη με τον David Goldberg, ο οποίος σήμερα είναι ο CEO της εταιρείας Survey Monkey.
Η πορεία της μέχρι τώρα διαγράφεται λαμπρή αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη από το 2007 περιλαμβάνεται συνεχώς στη λίστα με τις ‘50 πιο ισχυρές γυναίκες στις επιχειρήσεις’ του περιοδικού Fortune, ενώ το 2007 ήταν και η νεότερη ανάμεσα στις υπόλοιπες γυναίκες που συμπλήρωναν τη λίστα. Μάλιστα, το 2007 είχε πάρει την 19η θέση στη λίστα της The Wall Street Journal ‘Women to Watch’ δείχνοντας ότι υπήρχε όντως σημαντικός λόγος για προσέξει κάποιος την πορεία της, ενώ το 2011 έλαβε την 5η θέση στη λίστα του Forbes με τις ‘100 πιο ισχυρές γυναίκες’ και το περιοδικό Business Week την συμπεριέλαβε την ίδια χρονιά στη λίστα με τους ’25 πιο σημαντικούς ανθρώπους στο διαδίκτυο ’.
Η Sheryl Sandberg δεν αποτελεί μια συνηθισμένη περίπτωση γυναίκας που επαναπαύεται στις δάφνες της. Αν σκεφτεί κανείς ότι πάντα κυνηγάει την επόμενη μεγάλη επιτυχία όπως ακριβώς και ένας φιλόδοξος άντρας και συμπροεδρεύει αυτές τις ημέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ανάμεσα σε άντρες και μόνο είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε πολλά ακόμα να περιμένουμε από αυτή.

Πηγή:www.capital.gr 28 – 1 – 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου