Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Δικαίωμα στο παιχνίδι για παιδιά με ειδικές ανάγκες


Θεματικό πάρκο κατάλληλο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, δημιούργησε ο πατέρας ενός κοριτσιού. Δείτε πώς κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο της κόρης του και πολλών άλλων παιδιών
Ο Gordon Hartman είναι πατέρας ενός 17χρονου κοριτσιού με ειδικές ανάγκες, ο οποίος παρακολουθούσε πληγωμένος το παιδί του να μη μπορεί να συνυπάρξει με τα αρτημελή παιδιά στους δημόσιους χώρους διασκέδασης. Ήταν έτσι διαμορφωμένοι που απέκλειαν κάθε ανάλογη περίπτωση από κάτι τόσο βασικό στην παιδική ηλικία...
Έτσι, πήρε μία σοβαρή απόφαση να δημιουργήσει ο ίδιος ένα πάρκο με παιχνίδια στο οποίο θα ήταν δυνατή η πρόσβαση σε όλους τους χώρους από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ξόδεψε 34 εκατομμύρια δολάρια και πραγματοποίησε το όνειρο της κόρης του αλλά και χιλιάδων άλλων παιδιών με ιδιαίτερες ικανότητές. Το θεματικό πάρκο βρίσκεται στην πολιτεία του Τέξας και ονομάζεται ''Morgan's Wonderland'', παίρνοντας το όνομά του από το 17χρονο κορίτσι.
Οι ουρές διατηρούνται σκόπιμα μικρές, η συμμετοχή περιορίζεται για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ησυχία και στο χώρο δεν υπάρχουν φανταχτερές διαφημίσεις με ελπιδοφόρα μηνύματα για συγκινήσεις και περιπέτεια. Η διαφορετική χώρα των θαυμάτων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς του Τέξας και δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες από 16 χώρες παγκοσμίως και από όλες τις πολιτείες της Αμερικής.
Όλα τα παιχνίδια έχουν κατασκευαστεί κατάλληλα ώστε να μπορούν χρησιμοποιηθούν από παιδιά σε αναπηρικά καροτσάκια με περιορισμένη κινητικότητα. Εκείνα που πάσχουν από αυτισμό, ορθοπεδικά και διανοητικά προβλήματα είναι από τους συχνότερους επισκέπτες. Αν και το πάρκο εκτείνεται σε ένα τεράστιο χώρο 25 στρεμμάτων έχει σκόπιμα σχεδιαστεί να μην είναι κουραστικό και εξαντλούνται οι νεαροί επισκέπτες.
Οι γονείς και τα παιδιά είναι ενθουσιασμένοι γιατί επιτέλους βρήκαν έναν ασφαλή χώρο στον οποίο μπορούν να εκφραστούν, να γελάσουν, να χαρούν και να αισθανθούν ισότιμοι με τους υπόλοιπους. Οι περισσότεροι διαδραστικοί χώροι έχουν χαμηλό φωτισμό και δάπεδα αφής, δίνοντας την ψευδαίσθηση του περπατήματος σε λίμνη, όπως και τους κυματισμούς του νερού και των χρωμάτων. Υπάρχουν καρουσέλ, κούνιες και υπερυψωμένοι κήποι στους οποίους μπορούν και τα παιδιά με αναπηρικά προβλήματα να σκάψουν με φτυάρια και τσουγκράνες.
''Είναι τόσο ωραίο να έχουμε ένα μέρος όπως αυτό'', είπε η Tifani Jackson η οποία επισκέφθηκε το πάρκο με το γιο της που πάσχει από το σύνδρομο Williams, μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί μαθησιακές δυσκολίες και επιβραδύνει την ανάπτυξη.
Το πάρκο γνωρίζει τεράστια επιτυχία και ο πατέρας της Morgan απολαμβάνει πλέον το χαμόγελο της κόρης του αλλά και των υπόλοιπων μικρών ηρώων.
News247.gr 25 – 5 – 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου